Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Tající ledovec šoupnul italsko-švýcarskou hranici. Kam teď patří horská chata?

Tající ledovec šoupnul italsko-švýcarskou hranici. Kam teď patří horská chata?
Rifugio Guide del Cervino | zdroj: Profimedia

Tající ledovec v Alpách posunul hranici mezi Švýcarskem a Itálií. Hranici tam totiž určuje rozvodí, tedy na kterou stranu odtéká voda. Horská chata poblíž vrcholku Testa Grigia, která dosud ležela výhradně v Itálii, se tak ocitla napůl mezi oběma zeměmi. Spor teď komplikuje rekonstrukci chaty a vyvolává dotazy návštěvníků.

Jak píše zpravodajský server The Guardian, chata Rifugio Guide del Cervino stojí v nadmořské výšce 3480 metrů nad mořem na ledovci, který se posouvá. Dřevěná budova se 40 lůžky a dlouhými dřevěnými stoly vyrostla na skále v roce 1984. Tehdy celá ležela na italském území. Dnes už jsou dvě třetiny, včetně většiny postelí a restaurace, na území Švýcarska.

Obě země začaly jednat o tom, na čí straně chata stojí, v roce 2018. Ke kompromisu došly loni v listopadu ve Florencii, ale podrobnosti dohody jsou tajné. Na veřejnost se dostanou až po schválení švýcarskou vládou, což bude nejdříve příští rok.

Hranice mezi Švýcarskem a Itálií měří 734 kilometrů, její část vedoucí přes Alpy je určená linií rozvodí. Ledovec Theodul mezi lety 1973 a 2010 ztratil téměř čtvrtinu svého objemu a odkryl skálu, na které spočíval. Sousedící země teď musí překreslit asi sto metrů hranic. Podobné změny obvykle řeší geodeti, vysvětlil Alain Wicht ze švýcarské národní mapovací agentury Swisstopo. V tomto případě se ale do sporu zapojili i politici.

profimedia-0709807680 Švýcarská hranice u Rifugio Guide del Cervino | zdroj: Profimedia

„Hádáme se o území, které nemá velkou cenu,“ řekl Wicht. „Pak je tam ale jedno místo, kde leží budova, a to rázem dává pozemku finanční hodnotu,“ dodává.

Na spory politiků nebere ohled provozovatel boudy Lucio Trucco. „Chata zůstane italská, protože jsme vždy byli italští. Jídelníček je italský, víno je italské a daně jsou italské,“ prohlásil Trucco.

Dlouholetý spor oddálil nezbytnou renovaci budovy. Obce ani na jedné straně hor totiž nebyly schopné vydat nezbytné stavební povolení. Rekonstrukce nebude s největší pravděpodobností hotová ani při otevření nové lanovky na Klein Matterhorn na italské straně vrcholků, plánované na konec roku 2023.

Zatímco lyžařská střediska ve středních polohách bojují kvůli globálnímu oteplování s ubývajícím sněhem, střediska na ledovcích se chystají na příval lyžařů. Na svazích Zermatt-Cervinia se lyžuje i v létě, přestože to poškozuje ledovec.

„Musíme zdejší oblast zvelebovat, protože to bude určitě ta poslední (lyžařská destinace), která zanikne,“ říká odhodlaně Trucco. 

Zdroje: