Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Šéfové diplomacie Německa a Česka uctili památku lidických obětí a podepsali program partnerství

Šéfové diplomacie Německa a Česka uctili památku lidických obětí a podepsali program partnerství
Annalena Baerbocková a Jan Lipavský uctili památku obětí nacismu v Lidicích | zdroj: Profimedia

Položením věnců u společného hrobu lidických mužů a sousoší zavražděných dětí dnes v Lidicích uctili památku obětí nacismu německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se svým českým protějškem Janem Lipavským. Společně navštívili památník vesnice, od jejíhož vyhlazení uplynulo letos v červnu 80 let, a zúčastnili se setkání s posledními žijícími pamětníky této tragédie.

Lipavský po zhruba třičtvrtěhodinové návštěvě uvedl, že návštěva Baerbockové v Lidicích dokazuje vyrovnanost dnešních vztahů Česka a Německa. Dodal, že podobné zločiny jako lidé v Lidicích nyní zažívají lidé na Ukrajině kvůli ruské agresi.

Baerbocková do Lidic přijela dopoledne po tiskové konferenci, kterou měla s Lipavským v Praze. Již na ní zdůraznila, že Německu záleží na tom připomínat si, jak důležité je udržovat ve středu Evropy mír. Lidice se podle ní staly symbolem fašistické zvůle. Aby se opakování takových zločinů zabránilo, vznikla podle ní EU. „Vzpomínka na Lidice a na oběti brutálního násilí žijí nadále... Je úkolem naší generace postarat se o to, aby naše děti, vnoučata navždy mohly žít v míru a aby naše EU takto byla zajištěna,“ řekla. S ohledem na současné výzvy, jako je ruská agrese na Ukrajině, je to podle Baerbockové i jeden z úkolů současného předsednictví Česka v Radě EU.

Ministři společně prošli pietním územím Lidic, kde se zastavili u zbytku kamene jednoho ze zbouraných domů, položili věnce u hrobu zavražděných mužů a následně i u památníku dětí, které v roce 1942 zahynuly ve vyhlazovacím táboře v Polsku. Vedle delegací ministryni a ministra provázel ředitel lidického památníku Eduard Stehlík. U sousoší dětí s ním pobyli asi čtvrt hodiny a nakonec se krátce bez účasti médií sešli s přeživšími lidické tragédie.

Nacisté zastřelili 10. června 1942 v Lidicích 173 mužů. Většinu dětí otrávili plynem v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chelmnu, ženy odvezli do koncentračního tábora v Ravensbrücku. Oběťmi nacistů, kteří obec vypálili, se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 žen a ze 105 dětí jich bylo po válce nalezeno sedmnáct.

Podle Lipavského je návštěva Lidic Baerbockovou silným gestem. Svědčí podle něj mimo jiné o otevřenosti a síle dnešních vztahů Česka a Německa. „Jsme vyrovnáni s historií, dokážeme se o ní otevřeně bavit, dokážeme si připomínat i temná místa z historie,“ uvedl. Baerbocková podle něj projevila o osud Lidic hluboký zájem. „Památník na ni velmi zapůsobil,“ řekl.

profimedia-0709890127 Annalena Baerbocková se svým českým protějškem Janem Lipavským uctili památku obětí nacismu v Lidicích | zdroj: Profimedia

Připomněl, že do Evropy se kvůli ruské agresi na Ukrajině opět vrátila válka. „Odehrávají se tam podobná zvěrstva, jako se odehrávala v Lidicích. Lidé jsou tam unášeni, děti jsou oddělovány od rodičů, jsou unášeny do Ruska na převýchovu. Lidé procházejí filtračními tábory, byli jsme i přímými svědky vyvražďování celých obcí tak, jako třeba v Buči,“ řekl. Podle něj to jasně ukazuje, že zlu se nesmí ustupovat. Uvítal přitom, že Baerbocková patří k zastáncům razantního postupu vůči Rusku.

Lipavský a Baerbocková podepsali program partnerství ČR a Německa do r. 2024

Lipavský a Baerbocková podepsali v Praze program strategického partnerství ČR a Německa do roku 2024. Týká se zajištění energií, opatření ke změnám klimatu či přeshraniční spolupráce.

Jak Lipavský řekl na tiskové konferenci po jednání s Baerbockovou, nynější válka na Ukrajině, zastavování dodávek ruského plynu a energetická krize ukazují na důležitost vztahů v Evropě. „Mezi ty nejdůležitější partnerské vztahy, které ČR v Evropě má, patří vztah česko-německý... Podepsali jsme s paní ministryní nový a velmi ambiciózní program strategického dialogu, který po další dva roky bude určovat řadu aktivit,“ uvedl. Podle něj se v programu odrážejí priority českého předsednictví jako energetická nezávislost, zasahuje i do společné obrany, klimatických změn či přeshraniční spolupráce v dopravě či zdravotnictví.

„Jde o naprosto konkrétní projekty, nejsou to jen titulky a nadpisy. Viditelným projektem vzájemné spolupráce zaměřené na budoucnost bude spojení autobusy na vodíkový pohon mezi Prahou a Drážďanami,“ uvedla Baerbocková. Podle ní je nutné zbavit se závislosti na energiích z Ruska, podpořit zelenou ekologickou přeměnu i boj proti změnám klimatu.

Ministryně podotkla, že geograficky nejbližším hlavním městem Berlinu je Praha. „Tento stav se odráží ve společném programu,“ dodala.

Při dnešní návštěvě Baerbocková a Lipavský mluvili o zahraniční politice. Debatovali o postojích k Rusku a podpoře a budoucí rekonstrukci Ukrajiny. Lipavský řekl, že neopomněli ani Čínu. Podle českého ministra zahraničí čínský mocenský vzestup může představovat pro Evropu „významné výzvy“, které je třeba řešit společně. Na konci srpna se v Praze uskuteční jednání ministrů zahraničí EU.

Zdroje: