Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Tajemství chybějících nosů egyptských soch

Tajemství chybějících nosů egyptských soch
Nosem proudí do těla vzduch, a tedy i život | zdroj: Profimedia

Nos chybí téměř každé staroegyptské soše. Mohlo by se zdát, že je to důsledek eroze – přece jen památky ze starého Egypta přežily tisíce let a nos jakožto drobná vystupující část těla je logicky také nejkřehčí. Vypadá to však, že sochy byly zbaveny nosů úmyslně.

Starověcí Egypťané byli uměleckými mistry, jejich velkolepá díla byla do detailů promyšlená a postavená tak, aby společně s faraonem žila věčně. I proto se jeví nelogické, že by všichni sochaři napříč generacemi opakovali tytéž chyby, které by jejich díla vlivem času a eroze stály zrovna nos…

Otázka pravého důvodu vrtala dlouho hlavou i kurátorovi Brooklynského muzea egyptského umění Edwardu Bleibergovi, a proto se pustil do výzkumu tohoto bizarního jevu. Všiml si, že na sochách jsou patrné linie řezu, což vypovídá o úmyslném ničení.

Navíc – u soch lze chybějící nos vysvětlit korozí, jenže orgán často chybí i postavám vytesaných na zdech hrobek… "Konzistence v ničení naznačuje, že bylo provedeno záměrně," řekl Bleiberg webu Artsy.

Starověcí Egypťané (a nejen oni) věřili, že sochy ukrývají životní sílu, a byly tak považovány za jakousi schránku pro lidskou, případně božskou duši a s ní spojenou moc. Nejjednodušší způsob, jak tuto moc "vypnout" a zabránit duši třeba v pomstě, bylo duši prostřednictvím sochy zabít.

"Poškozená část těla není schopna plnit svoji funkci. Zničením nosu tak socha-duch ztrácí schopnost 'dýchat'," vysvětluje Bleiberg. Někdy proto chybí i ruce, které by mohly vykonat pomstu, či oči, jež by čin viděly.

Podle výzkumníka se tak často snažili chránit před pomstou duchů vykradači hrobek, i proto mají sochy a obrazy z nevykradených hrobek obličeje kompletní. Nešlo ale vždy jen o náhodný akt agrese vykradačů hrobek.

Znemožnění dýchání bylo nejčastěji poháněno politickými a náboženskými důvody. Ničení soch předchůdců pomáhalo panovníkům v přepisování dějin. Problémoví vládci – například královny Hatšepsut a Nefertiti – tak byli z vizuální kultury z větší části jednoduše vymazáni.  

Zdroje:
artsy.net