Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Systém pobrexitového vypořádávání se s občany EU je nezákonný, rozhodl britský soud

Systém pobrexitového vypořádávání se s občany EU je nezákonný, rozhodl britský soud
Prosincový protest proti brexitu před britským parlamentem | zdroj: Profimedia

Systém britské vlády pro pobrexitové vypořádání se s občany Evropské unie je nezákonný, rozhodl dnes londýnský vrchní soud. Organizace Independent Monitoring Authority (IMA), která se zabývá dohledem nad právy občanů, podala žalobu proti ministerstvu vnitra s odůvodněním, že Británie porušuje dohodu o vystoupení z Evropské unie tím, že požaduje, aby občané EU znovu žádali o právo žít a pracovat ve Spojeném království.

Občané EU mají mít i po brexitu stejná práva týkající se života, práce nebo přístupu k sociálnímu systému, pokud v Británii žili před 31. prosincem 2020 a do 30. června 2021 se zaregistrovali do programu pro rezidenty z EU (EU settlement scheme) a obdrželi takzvaný status usedlíka. Ztráta práva na pobyt by pro ně znamenala, že by nemohli pracovat či čerpat zdravotní péči.

Organizace IMA minulý měsíc uvedla, že systém nezákonně vyžaduje, aby občané EU poté, co jim bylo povoleno zůstat ve Spojeném království, podali druhou žádost, jinak ztratí právo na pobyt.

Občanům EU a jejich rodinným příslušníkům, kteří nezískali právo trvalého pobytu před koncem roku 2020, mohlo být uděleno omezené povolení ke vstupu a pobytu ve Spojeném království na pět let. Po uplynutí této doby by automaticky ztratili právo na pobyt, pokud nepodají další žádost.

Soud dnes potvrdil, že systém britské vlády není v souladu s brexitovým ujednáním. Ministerstvo vnitra se proti verdiktu může odvolat.

Brexitem skončil volný pohyb osob mezi Británií a EU, ale také mezi Británií a Islandem, Lichtenštejnskem, Norskem a Švýcarskem. Stejně skončil volný pohyb pro milion Britů, kteří žijí v Evropské unii. Občané unijních zemí, kteří chtějí v Británii hledat práci, studovat nebo žít, si musejí od brexitu vyřizovat povolení opravňující k tomu, aby mohli ve Spojeném království tyto činnosti vykonávat.

Zdroje: