Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Příteli chvátej, píšu vzkaz: Po zdravotních sestrách stávkují za vyšší platy britští záchranáři

Příteli chvátej, píšu vzkaz: Po zdravotních sestrách stávkují za vyšší platy britští záchranáři
Stávka zaměstnanců záchranné služby | zdroj: Profimedia

V Anglii a Walesu stávkují kvůli sporům o platy desítky tisíc pracovníků záchranné služby, včetně záchranářů a operátorů. Dopady jejich protestu se liší podle regionů, vedoucí představitelé britského státního zdravotnictví (NHS) ale varovali, že je ohrožena bezpečnost pacientů. Sanitky dnes vyjíždějí pouze k případům, kdy jde někomu o život, k méně závažným ne.

V Anglii je na pomoc povoláno zhruba 750 příslušníků ozbrojených sil, z nichž někteří vozí pacienty s méně naléhavými stavy do nemocnice a z nemocnice. Stávky se účastní členové odborů Unison, Unite a GMB, kteří požadují zvýšit platy nad úroveň inflace. To ale vláda odmítá. Ministr zdravotnictví Steve Barclay odboráře obvinil, že se vědomě rozhodli škodit pacientům.

Náměstek ministra zdravotnictví Will Quince už v úterý občany ostrovní země vyzval, aby dobře zvážili, co budou dnes dělat. „Pokud se lidé zítra (ve středu) budou věnovat nějaké činnosti, ať už jsou to například kontaktní sporty nebo jiné záležitosti, možná by to ještě měli přehodnotit,“ řekl rozhlasové stanici BBC. Ředitel NHS England Stephen Powis řekl, že veřejnost by měla dbát zvýšené opatrnosti. „Neopíjejte se tak, abyste nakonec nemuseli zbytečně navštívit pohotovost,“ řekl. Reakční doba záchranné služby je už teď dvakrát delší než před dvěma lety a pracoviště pohotovosti se potýkají s obrovskou zátěží.

V Anglii osm z deseti hlavních záchranných služeb vyhlásilo kritický stav. Úředníci ministerstva zdravotnictví proto lidem doporučují, aby se vyhýbali například kontaktním sportům i zbytečným cestám autem. V Severním Irsku a Skotsku se žádné stávky nekonají a stávky se nechystají ani ve východní Anglii a na ostrově Wight.

„Teď víme, že pohotovostní plány NHS nepokryjí všechna volání na (tísňovou) linku 999. Odbory záchranářů se vědomě rozhodly způsobit pacientům újmu,“ řekl serveru britského deníku The Daily Telegraph ministr Barclay. Tajemnice odborového svazu GMB Rachel Harrisonová jeho slova považuje za urážku zdravotníků. Členové odborů byli podle ní donuceni jednat a rozhodnutí začít stávkovat nepřijali snadno, řekla ve vysílání BBC Breakfast.

Harrisonová už dříve uvedla, že personál záchranky je unavený z toho, že kvůli zpoždění při předávání pacientů na pohotovostní příjem tráví celý den před nemocnicí s pacientem. Často podle ní nevědí, zda budou pacienti ještě naživu, až k nim po výjezdu dorazí. „Na tyto problémy upozorňujeme už léta, ale jsme ignorováni,“ dodala.

Konfederace NHS v dopise premiérovi Rishimu Sunakovi uvedla, že mezi vedoucími pracovníky NHS nyní panují hluboké obavy z míry poškození a rizika, které by mohlo nastat pro pacienty. Konfederace zastupuje státní zdravotnické systémy v Anglii, Walesu a Severním Irsku.

„Toto by vedoucí představitelé NHS nikdy neřekli s klidným srdcem,“ uvádí se v dopise, „ale mnozí nám teď říkají, že nemohou zaručit bezpečnost pacientů,“ píše se dále. Dopis nyní podepsala také organizace NHS Providers, která zastupuje nemocniční trusty, psychiatrickou péči a záchrannou službu.

Míra inflace v Británii v říjnu přesáhla 11 procent a byla nejvyšší od roku 1981. Za listopad už sice byla nižší, podle analytiků ale nelze očekávat, že platové požadavky zaměstnanců tím zmizí. Vláda zaměstnancům záchranné služby loni zvýšila platy v průměru o tři procenta a letos v červenci jí komise pro platy doporučila zvýšení o dalších 1400 liber (38 700 Kč) za rok.

Platy zaměstnanců záchranky se v základním pásmu pohybují zhruba od 25 600 liber (708 000 Kč) do 31 500 liber (871 000 Kč) za rok, ti zkušenější si vydělají téměř 40 000 liber (1,1 milionu Kč) za rok. Po letech praxe a kariérním postupu se roční plat může vyšplhat až nad 75 000 liber (2,1 milionu Kč).

Protestní akce zaměstnanců záchranné služby následuje po dvou dnech stávek zdravotních sester, které se konaly minulý týden ve čtvrtek a tento týden v úterý, a to rovněž kvůli nespokojenosti s platy. Zdravotní sestry celostátně stávkovaly poprvé za 106 let existence své odborové organizace. Letošní prosinec je podle BBC také jedním z nejrušnějších měsíců, kdy lidé v Británii navštěvovali oddělení úrazové péče a pohotovosti.

Zdroje: