Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Návrh o přepsání části brexitové dohody prošel v britské sněmovně první zkouškou

Návrh o přepsání části brexitové dohody prošel v britské sněmovně první zkouškou
Brusel s Británií dohodl na řešení v podobě protokolu, který vytváří celní hranici mezi Severním Irskem a Velkou Británií, Londýn ale následně odmítl dohodnuté kontroly zboží v plné míře zavést (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Dolní komora britského parlamentu dnes posunula do další fáze legislativního procesu návrh zákona, kterým chce vláda jednostranně přetvořit část dohody o brexitu týkající se uspořádání v Severním Irsku.

Opatření, které Evropská unie považuje za protiprávní, podpořilo ve druhém čtení 295 poslanců, zatímco proti jich hlasovalo 221. Agentura Reuters uvádí, že to byla první z mnoha zkoušek, které návrh na cestě k definitivnímu přijetí čekají.

Iniciativa vlády premiéra Borise Johnsona míří proti tzv. severoirskému protokolu, který je součástí dohody o odchodu Británie z EU dojednané na konci roku 2019. Dvě strany pasáž do úmluvy zahrnuly s cílem zabránit vzniku kontrol na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a tím eliminovat riziko návratu sektářského násilí.

Protokol v Severním Irsku, které je součástí Británie, ponechává v platnosti pravidla jednotného unijního trhu a regulatorní hranici umisťuje mezi tento region a zbytek Spojeného království.

Londýn se ovšem zdráhal tento režim plně uvést do praxe a zatímco EU odmítá jednat o přepsání protokolu, britská vláda se rozhodla postupovat jednostranně. Navrhovaným zákonem chce především vyjmout některé podniky a typy zboží z povinnosti procházet celními kontrolami na cestě z Velké Británie do Severního Irska.

Opatření by nahradilo plošné kontroly jistých druhů zboží novým regulačním rámcem spočívajícím ve vzniku „zeleného“ a „červeného“ koridoru, vysvětluje zpravodajská společnost BBC. První koridor by byl určený pro „obchodníky s důvěrou“ vyvážející z Velké Británie pouze do Severního Irska a nezahrnoval by žádné kontroly. Ty by se týkaly jen „červeného pruhu“, přes který by mohlo zboží proudit i dál do Irska. Návrh zákona se také dotýká daňového režimu v Severním Irsku.

Podle Evropské komise pro postup Londýna „neexistuje žádné právní ani politické ospravedlnění“ a Brusel nyní avizuje, že zváží žalobu na Británii.

„Není pochyb, že neexistuje žádné právní ani politické ospravedlnění jednostranných změn mezinárodní smlouvy,“ uvedl již dříve místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Projednávání „zákona o severoirském protokolu“ se v britském parlamentu může táhnout ještě měsíce. Podle zpravodajského webu BBC jej chce vláda rychle protlačit Dolní sněmovnou, pak by se ale mohl proces výrazně zkomplikovat ve Sněmovně lordů.

Zdroje: