Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Světoznámý ekonom o české nezaměstnanosti: Toto je jen začátek

Světoznámý ekonom o české nezaměstnanosti: Toto je jen začátek
zdroj: Profimedia

Svět se ale zásadně změnil a my se musíme měnit s ním, to jsou slova známého, ve světě uznávaného, ekonoma Milana Zeleného. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřil jak k volbě prezidenta (do které sám jeden čas uvažoval vstoupit), tak i k nárůstu nezaměstnanosti. Podle něj je třeba mít na paměti slova českého básníka: „Kdo chvíli stál, již stojí opodál“.

Milan Zelený je přední ekonom, který pravidelně obsazuje 1. místo v žebříčku nejcitovanějších českých expertů na ekonomická témata a analýzy. Působí jako profesor na Fordham University v New Yorku, přednáší také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jako hostující profesor pak navštěvuje řadu světových univerzit - přednáší na čínské Xidian University v Xi´anu, Fu Jen University v Tchaj-peji, Indian Institute of Technology v Kanpuru a IBMEC v Rio de Janeiru. Krátkou dobu poté, co byla v Česku schválena přímá volba prezidenta, zvažoval, že se do ní i on zapojí. Nyní je tedy čas zeptat se na to, co on sám očekává, že se změní příchodem Miloše Zemana na Hrad.

Miloše Zemana znám osobně od r. 1990 a k jeho zvolení mu samozřejmě gratuluji. Naposledy pokřtil vydání mé knihy Neučte se z vlastních chyb, tak se jistě již poučil. Nevím vlastně ani za jakou stranu kandidoval,“ uvedl Milan Zelený na úvod.

Připomněl však, že svět se zásadně v posledních letech změnil. „My se musíme měnit s ním. Jinak platí slova českého básníka: Kdo chvíli stál, již stojí opodál. Naše 21. století přímo zamítá - a často i trestá - myšlení a činy z 20. století. V tomto směru není protřelý a zkušený politik zárukou potřebné změny, určitě ne hospodářské. Nepotřebných a povrchních změn lze jistě očekávat více než přehršli, stejně jako rašení nových a stejně nepotřebných postaviček kolem nového prezidenta (Viz kniha: Jak jsem se mýlil v politice). Také stranické politikaření a vztahy s bruselskou byrokracií budou posíleny,“ domnívá se Milan Zelený.

Ani obrovská ekonomika není úspěšným řešením

Podle něj i takzvaná „obamovská“ ekonomika zavede Českou republiku na rozcestí. Trápit nás prý bude oxymoron tzv. „státních investic“: jelikož stát přece neinvestuje, nemá žádné své peníze. „Má se hlavně starat o bezpečnost občanů a země  - hlavně o bezpečnost před okradením, otrávením a obelháním. Prosté odčerpání vysokých částek z ekonomiky (omezením soukromých investic), a jejich následné navrácení, rozkradených, rozplýtvaných a zadlužených, je ještě nekvalifikuje jako investice. V čem má prsty stát, je pak drahé a nefunguje,“ upozornil dál ekonom, který žil dlouhá léta ve Spojených státech.

Zdroje: