Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Svět končí veronskými hradbami, léto začíná v Plzni

Svět končí veronskými hradbami, léto začíná v Plzni
Divadelní léto pod plzeňským nebem | zdroj: Tisková zpráva

Čtrnáctý ročník festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem přináší premiéru Romea a Julie v režii a úpravě Jakuba Špalka. Specifiku inscenace tvoří úsporný výběr osmi nejdůležitějších figur veronského dramatu a úhel pohledu vypravěče. Známou hru sledujeme očima významné osobnosti města- Juliina otce Kapuleta, sympaticky energicky ztvárněného Janem Zadražilem.

Na úpravě textu režisér pracoval spolu s dramaturgyní Spolku Kašpar Lenkou Bočkovou, hraje se v překladu Josefa Topola a s podmanivou hudbou. Skvělý nápad- angažovat kapelu Krless- dostal Jakub Špalek už před devíti lety, kdy stejný titul inscenoval na domovské scéně pražského Divadla v Celetné, a také tři roky předtím v Městském divadle Mladá Boleslav.

Hereckou dynamikou vyniká už zmíněný Jan Zadražil, který, spolu s hudci z Krless, drží rytmus inscenace. Škoda, že nejsou muzikanti více využiti i v druhé půli, ta má už tradičnější ráz a vláčnější tempo. Divácky příznivě působí kratší formát děje a redukce postav, jakož i vtipně pojaté scény šermířských soubojů- mnohdy tragických šarvátek bujného chlapeckého ega.

Romeo a Julie 2 Divadelní léto pod plzeňským nebem | zdroj: Tisková zpráva

V první části zaujme publikum několik hudebních výstupů na mikrofon (Kapulet, Paris, Chůva, Julie), tento princip lze dobře využít i v dalších místech. Mluvené řeči by napomohly mikroporty, noční tramvaje mají svou frekvenci a hlučnost. Akusticky přeje open air více mužům, v tomto ohledu nutno vyzdvihnout hlasové kvality otce Lorenza v podání Františka Kreuzmanna.

Ústřední dvojice osudových milenců (Tereza Slámová a Daniel Pivoda Ondráček) je přirozená, svádí boj o svou mladou lásku nepatosně. Dále účinkují: Eva Elsnerová, Miloslav Tichý, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík. Začátek prázdnin si v Plzni můžete zpestřit reprízami Romea a Julie, které na prostranství U Zvonu běží až do 8. července. Speciální účel má představení 6. července, kde v rámci akce Poděkujte vstupenkou! vyjádří diváci díky zdravotníkům Fakultní nemocnice v Plzni.

Autorka recenze: Mgr. Dana Benešová-Trčková, ředitelka Studentské Thálie

Romeo a Julie 4 Divadelní léto pod plzeňským nebem | zdroj: Tisková zpráva

Zdroje:
Inzerce