Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 22°C Polojasno

Neexistují poznatky o radikalizaci muslimské komunity v Česku, tvrdí Rakušan

Neexistují poznatky o radikalizaci muslimské komunity v Česku, tvrdí Rakušan
Vít Rakušan | zdroj: ANNA BOHÁČOVÁ / MAFRA / Profimedia

V současnosti neexistují poznatky, že by se muslimská komunita v České republice radikalizovala. V dnešních Otázkách Václava Moravce České televize to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v souvislosti s napětím v Pásmu Gazy po teroristickém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael ze začátku října. Kdyby byl na propalestinských shromážděních jakkoli podporován terorismus, policie by podle Rakušana zasáhla.

„V téhle chvíli nemáme žádné indicie o tom, že by v muslimské komunitě v Česku docházelo k radikalizaci,“ uvedl Rakušan. Tuzemská muslimská komunita není podle něho příliš početná a shromáždění na podporu Palestiny nejsou na rozdíl například od Berlína a Paříže primárně muslimskými akcemi.

Na manifestace dohlížejí podle ministra i policejní odborníci na extremismus. Rakušan zdůraznil, že není přípustné, aby se v Česku šířil teroristický obsah a podporovala se teroristická hnutí. Na akcích podle něho nezazněl výrok, který by výslovně podpořil Hamás. „Nepřipustíme, aby byl v Česku jakýmkoli způsobem podporován terorismus, v té chvíli zasáhneme,“ dodal Rakušan.

Stínová ministryně vnitra opozičního hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová vyčítala Rakušanovi podle ní nedostatečnou komunikaci s veřejností. Postup úřadů a policie ohledně veřejných propalestinských shromáždění měl podle ní vysvětlovat předem. „Ministr vnitra reaguje pozdě,“ míní Mračková Vildumetzová. Pozastavila se také nad tím, že teroristický útok na Izrael se stal 7. října a Bezpečnostní rada státu se sešla až 19. října.

Rakušan uvedl, že bezpečnostní složky situaci stále vyhodnocují a stát je připraven zvýšit stupeň teroristického rizika, kdyby bylo třeba. Dodal, že nemá informace, že by s migrační vlnou přicházeli do Česka radikalizovaní Palestinci.

V sobotu se v Londýně na podporu Palestinců sešlo až 100 000 demonstrantů

Až 100 000 demonstrantů vyšlo v sobotu do ulic Londýna na podporu Palestinců. Organizátoři protestu vyzvali k okamžitému zastavení bombardování Pásma Gazy, které Izrael zahájil v odvetě za krvavý útok palestinského radikálního hnutí Hamás na izraelské území ze 7. října. Demonstranti rovněž žádali konec izraelské blokády Gazy. Protestní akce se konaly i v Irsku, Francii, Německu či Itálii.

V Berlíně policie demonstraci chystanou na dnešek nepovolila. V posledních týdnech německá metropole zakázala několik podobných akcí s poukazem na riziko násilí a antisemitských projevů nenávisti. Někteří propalestinští demonstranti ale nařízení neuposlechli, což vyústilo ve srážky s policií. Proizraelskou demonstraci v centru Berlína naopak úřady na dnešek odsouhlasily. 

Zdroje: