Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Státy EU se shodly: Příští rok půjčí Ukrajině 438 miliard

Státy EU se shodly: Příští rok půjčí Ukrajině 438 miliard
Následky ruského raketového útoku na Ukrajině | zdroj: Profimedia

Rada Evropské unie dnes oznámila dohodu o legislativním balíčku, který umožní poskytnout Ukrajině příští rok půjčku 18 miliard eur (437,5 miliard korun). Rada předloží návrh Evropskému parlamentu k případnému přijetí příští týden.

Český ministr financí Zbyněk Stanjura v tiskové zprávě uvedl, že „díky legislativě, kterou jsme dnes přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023“. Česko Radě EU do konce roku předsedá. Ukrajina vzdoruje od února ruské agresi.

Maďarsko hlasovalo proti, přestože půjčka vyžaduje jednomyslnost. Stanjura ale již dříve uvedl, že ostatní unijní státy připraví variantu, jak poslat Kyjevu peníze i bez maďarské účasti.

Půjčky na příští rok budou mít desetiletý odklad splácení, většinu úrokových nákladů pokryjí členské státy prostřednictvím vnějších účelově vázaných příjmů. Záruky za tyto půjčky poskytne buď rozpočet EU, nebo členské státy, uvádí se v tiskové zprávě.

Prostředky mají Ukrajině pomoci při financování akutních potřeb, při obnově kritické infrastruktury a na začátku poválečné obnovy. Dlouhodobým cílem je podpora Ukrajiny na cestě k evropské integraci.

O prostředcích pro Ukrajinu budou příští týden jednat lídři členských zemí EU na svém summitu.

Po ruských náletech je v Oděse 1,5 milionu lidí bez proudu

Po ruských náletech íránskými drony je v ukrajinském přístavním městě Oděsa a jejím okolí 1,5 milionu lidí bez proudu. Ve svém pravidelném večerním videu to dnes uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. K elektrické síti je připojena pouze kritická infrastruktura a situace je velmi obtížná, prohlásil. Úřady varují, že výpadky potrvají dlouho, a navrhly lidem odchod z oblasti.

V noci na dnešek letělo na Oděsu 15 bezpilotních letounů typu Šáhed-136 íránské výroby, ukrajinské armádě se jich podařilo deset sestřelit, uvedl Zelenskyj. O stejném útoku dnes ráno informovalo ukrajinské letectvo. Podle Zelenského je to „záměrná šikana a snaha přivést město ke katastrofě“.

Technici se pokoušejí poškozenou energetickou infrastrukturu opravit, ale pravděpodobně to potrvá déle než po předchozích útocích, upozornily úřady podle serveru Ukrajinska pravda.

„Oděsa a téměř celý region zůstávají bez elektřiny,“ uvedly úřady. Elektřina možná nepůjde „dny, dokonce týdny, a je možné, že až dva až tři měsíce. Pokud pro vás bude obtížné obejít se bez elektřiny a budete mít možnost dočasně opustit město Oděsa do Oděské oblasti nebo mimo ni, pak to doporučujeme,“ cituje úřady Ukrajinska pravda.

Zelenskyj vyzval obyvatele postižené oblasti, aby si vzájemně pomáhali a nebáli se využít „stanice nezlomnosti“. V těchto centrech pojmenovaných po ukrajinském vzdoru vůči ruské vojenské agresi se obyvatelé mohou ohřát, nabít si mobilní telefony, občerstvit se a dát si horké nápoje. 

Zdroje: