Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Aktualizováno: Zemřel fotbalový génius Diego Maradona

Aktualizováno: Zemřel fotbalový génius Diego Maradona
Diego Maradona s trofejí světových šampionů z roku 1986 | zdroj: Profimedia

Zemřel Diego Maradona, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob. Šedesátiletá argentinská legenda podlehla infarktu poté, co se v posledních týdnech potýkala s vážnými zdravotními potížemi. Zprávu médií potvrdil Maradonův mluvčí. Argentinský prezident Alberto Fernández v zemi vyhlásil třídenní státní smutek.

Maradona utrpěl infarkt ve svém domě v Tigre poblíž metropole Buenos Aires. Zemřel shodou okolností přesně na den 15 let po jiném talentovaném, ale problémovém fotbalistovi Georgi Bestovi, a přesně čtyři roky po svém politickém idolu Fidelu Castrovi. Portrét bývalého kubánského lídra měl Maradona vytetován na levém lýtku.

Po zprávě o Maradonově úmrtí začaly do ulic Buenos Aires proudit lidé, aby jednu z nejslavnějších postav argentinské historie uctili. Lidé si legendu připomínali i ve městě La Plata, kde až do své hospitalizace trénoval místní prvoligový tým Gimnasia y Esgrima.

Maradonovo tělo bude podrobeno pitvě, která má potvrdit příčinu úmrtí. Fotbalistovy pozůstatky pak budou tři dny vystaveny v prezidentském paláci v Buenos Aires.

profimedia-0571248091 Diego Maradona na snímku z letošního února | zdroj: Profimedia

Maradona se naposledy objevil na veřejnosti 30. října v den svých 60. narozenin. Už tehdy působil unaveným dojmem, počátkem listopadu pak podstoupil úspěšný zákrok kvůli krvácení do mozku. Po propuštění z nemocnice před dvěma týdny měl nastoupit odvykací kúru kvůli dlouhodobé závislosti na alkoholu.

V minulých letech strávil v nemocnicích hodně času, často v důsledku svého bouřlivého životního stylu, který ho provázel už od dob aktivní kariéry. Byl závislý na drogách a alkoholu, bojoval s nadváhou a srdečními problémy. V roce 2004 byl například v nemocnici se srdečními a respiračními potížemi souvisejícími právě s užíváním kokainu. Později se mistr světa z roku 1986 a dvojnásobný mistr italské ligy s Neapolí podrobil odvykacím kúrám, loni v lednu byl hospitalizován s vnitřním krvácením do břicha.

Spolu s Pelém nejlepší fotbalista 20. století

Nejslavnější chvíle prožil Diego Armando Maradona v reprezentaci, v klubových barvách nejvíc zářil v dresu Neapole. Za národní tým si zahrál na čtyřech světových šampionátech, v roce 1986 ho jako kapitán i nejlepší hráč turnaje dovedl ke zlatu a o čtyři roky později ke stříbru. Neapoli zase pomohl ke dvěma titulům či triumfu v Poháru UEFA.

zdroj: www.youtube.com

Gól ze čtvrtfinále MS 1986 v Mexiku proti Anglii, při němž Maradona během šedesátimetrového sóla obešel šest hráčů soupeře, si vysloužil přídomek gól století. K prestižnímu vítězství 2:1 nad týmem ze země, s níž měla Argentina kvůli předchozí válce o Falklandy napjaté vztahy, pomohl Maradona ale i památným gólem, kdy překonal brankáře Petera Shiltona rukou, kterou později označil za "boží".

"Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat," řekl o Maradonovi Pelé.

Za národní tým odehrál 165 cm vysoký argentinský záložník 91 zápasů a vstřelil 34 gólů. Na hřišti proslul geniálními kousky, mimo něj drogovými a dopingovými skandály, kvůli nimž byl několikrát potrestán zákazem činnosti. Po skončení aktivní hráčské kariéry v roce 1997 se vydal na trenérskou dráhu. Jako kouč (2008-2010) postoupil s argentinskou reprezentací na MS v Jihoafrické republice v roce 2010, kde je ve čtvrtfinále vyřadilo Německo. Po šampionátu ve funkci skončil a působil v zahraničí. Šedesátiny slavil rodák z Lanúsu a otec osmi dětí (s pěti ženami) jako kouč průměrného celku Gimnasia y Esgrima.

Mezinárodní federace FIFA Maradonu označila v roce 2000 společně s Pelém za nejlepšího fotbalistu 20. století. Maradona vyhrál v anketě internetové hlasování, o dvacet let starší Brazilec si zase cenu FIFA vysloužil díky hlasům fotbalových funkcionářů, novinářů a trenérů.

Několik Maradonových výroků
O víře: "Jsem požehnaný, ale jen díky tomu, že to byla boží vůle. Bůh zařídil, abych hrál dobře. Dal mi mé schopnosti už při narození. Proto se křižuju pokaždé, když vstupuju na trávník. Pokud bych to nedělal, zrazoval bych ho."
O vlastních chybách: "Fotbal je nejkrásnější a nejzdravější sport na světě. Fotbal by neměl pykat za moje chyby. Míč za ně nemůže."
O psychiatrické klinice: "Šílenství je děsivé. Na klinice jsem se cítil jako Jack Nicholson ve filmu 'Přelet nad kukaččím hnízdem'... Byl tam jeden chlap, co si myslel, že je Robinson Crusoe, a nikdo mi nevěřil, že jsem Maradona."
O střílení gólů: "Dostat se do pokutového území a nevystřelit je jako tančit s vlastní sestrou."
O Pelém a vášni: "Pokud je Pelé Beethoven, tak já jsem Ron Wood, Keith Richards a Bono fotbalu. Protože já jsem ta vášnivá stránka fotbalu."
O Cristianu Ronaldovi: "Všimli jste si, jak extravagantně Cristiano Ronaldo vypadá? Vstřelí gól a prodá vám šampon." 

Ohlasy na úmrtí legendárního fotbalisty

"Maradona byl a navždy bude hrdinou našeho fotbalu. Symbolem, jenž dokázal přenést barvy argentinské vlajky do každého koutu planety. Diego díky svému nepopsatelnému a nepřekonatelnému talentu definoval jednu éru. Fotbalová planeta si tě bude pamatovat navždy," uvedli v prohlášení s titulkem "Sbohem, Diego" představitelé Argentinské fotbalové federace.

"Smutná zpráva. Ztratil jsem skvělého přítele a svět ztratil legendu. Je třeba říct mnoho dalších věcí, ale prozatím - Bůh dej sílu tvé rodině. Doufám, že jednoho dne si spolu zahrajeme fotbal v nebi," uvedl na instagramu osmdesátiletý Pelé.

Lionel Messi (argentinský fotbalista Barcelony): "Hodně smutný den pro všechny Argentince a fotbal. Opustil nás, ale není pryč, protože Diego je věčný. Zůstanou mi všechny krásné momenty, které jsem s ním prožil. Rád bych poslal kondolence jeho rodině a přátelům."

Cristiano Ronaldo (portugalský fotbalista Juventusu): "Dnes jsem řekl sbohem příteli a svět řekl sbohem nesmrtelnému géniovi. Jeden z nejlepších hráčů všech dob, bezkonkurenční kouzelník. Odešel příliš brzy, ale zanechal po sobě nekonečný odkaz a díru, která nebude nikdy zaplněna. Odpočívej v pokoji. Nikdy na tebe nezapomeneme."

Neymar (brazilský fotbalista Paris St. Germain): "Nikdy na tebe nezapomeneme, zanechal jsi tu svůj odkaz. Fotbal ti děkuje."

Gary Lineker (bývalý anglický fotbalista): "Zdaleka nejlepší hráč mé generace a možná největší všech dob. Po požehnaném, ale utrápeném životě, doufejme, najde útěchu v rukou božích."

Romário (bývalý brazilský fotbalista): "Můj přítel odešel. Legendární Maradona. Argentinec, který si podmanil svět s míčem u nohou, ale také radostí a unikátní osobností. Jak jsem řekl už mnohokrát, ze všech fotbalistů, které jsem potkal na hřišti, byl on tím nejlepším."

SSC Neapol (Maradonův klub v letech 1984-1991, s nímž získal dva italské tituly): "Zničující rána pro klub i město. Truchlíme. Cítíme se jako boxer po knokautu. Jsme v šoku. Navždy v našich srdcích, Diego."

Thomas Bach (předseda MOV): "Sbohem nejlepšímu všech dob. Byl jsi nepokojná duše, ale dával jsi radost celému světu svým unikátním fotbalovým uměním. Odpočívej v pokoji."

Rafael Nadal (španělský tenista): "Sport a především fotbal se dnes propadl do prázdnoty. Maradona byl jedním z nejlepších sportovců historie. To, co dokázal ve fotbale, zůstává. Mé upřímné kondolence jeho rodině, fotbalovému světu i celé Argentině."

Vatikán oznámil, že se za Maradonu modlí papež František. Rodák z Buenos Aires a dlouholetý fanoušek argentinského klubu San Lorenzo se se slavným hráčem několikrát setkal. "S láskou vzpomíná na chvíle, kdy se v minulých letech viděli, a vzpomíná na něj ve svých modlitbách, stejně jako v minulých dnech, kdy byl informován o jeho stavu," řekl vatikánský mluvčí Matteo Bruni.

Zdroje:
ČTK, Vlastní

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,100 25,220
USD 23,160 23,340
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma