Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Sportovcům se s rouškou špatně dýchá i kouká, varuje expert

Sportovcům se s rouškou špatně dýchá i kouká, varuje expert
Šéflékař Českého olympijského výboru Jiří Neumann | zdroj: Profimedia

Minimálně za problematické považuje používání roušek při sportu šéflékař Českého olympijského výboru Jiří Neumann. Ochrana dýchacích cest je podle něj omezující nejen pro dýchání, ale například také pro vidění, což může vést k nehodám.

S povinnou rouškou pro všechny s výjimkou profesionálů vláda počítá od čtvrtka, kdy v omezeném režimu otevře fitness centra a další vnitřní sportoviště. Rouška bude povinná uvnitř při trénincích i při zápasech. Představitelé fitness center i sportovních organizací se proti tomuto rozhodnutí ministerstva zdravotnictví hned v neděli ohradili a Národní sportovní agentura hodlá ještě jednat o zrušení této podmínky.

Za velmi obtížně proveditelnou ji považuje i Neumann. "Je to samozřejmě nesmysl. Je to hloupé pro sport vytrvalostního charakteru. Když budu dělat nějaký vytrvalostní sport, tak ta rouška vadí. Nedochází přesně k výměně dýchacích plynů. Nedá se to ani psychicky. Pokud ten sport trvá v řádu deseti minut a víc, tak je to velmi nepříjemné," popisoval v rozhovoru pro ČTK.

Nabádal ale k dodržování vládního nařízení, dokud se odpovědné instituce nedohodnou jinak. Případné tréninky s rouškou by se měly přizpůsobit ztíženým podmínkám, které se netýkají jen dýchání. "Ta rouška může vadit i smyslovým vjemům. Ten výkon, pokud má člověk roušku, nebude takový. Řada věcí není možná," upozornil.

V případě správného nasazení roušky až na horní část nosu je omezené zorné pole, což může být při některých činnostech nebezpečné. "Rozhodně bych s rouškami a malými dětmi nehrál někde na honěnou v tělocvičně. Ne snad kvůli nějakému dýchaní, to budiž. Ale zakrývají si výhled a mohlo by dojít ke srážkám hlavu na hlavu a zuby na hlavu a takovéhle věci. Může z toho být akutnější problém než případná nákaza koronavirem," doplnil Neumann.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný v neděli argumentoval, že je potřeba ke sportovcům přistupovat jako ke všem ostatním. "Právě hluboký výdech při sportovní aktivitě a další s tím spojené projevy fyzického těla je potřeba regulovat stejně u všech. Nebylo by to ani správné ani spravedlivé ani epidemiologicky odůvodnitelné," řekl.

V Česku byly roušky pro sportovce povinné jen dva týdny na jaře bezprostředně po otevření fitness center. Jakmile se k tomu 11. května přidaly tréninky a soutěže na dalších vnitřních sportovištích, měli všichni sportovci výjimku.

Používat roušky při kolektivních sportech se neúspěšně pokoušeli v zahraničí. V říjnu obletěly svět záběry z duelu španělské ligy házenkářů mezi Ademarem León a Liberbankou Cantabria, kdy hráčům v zápalu boje neustále sklouzávala rouška pod bradu.

V přípravě na start švýcarské hokejové ligy v srpnu usedly s rouškami na střídačku týmy Rapperswilu a Curychu. Na ledě si mohli hráči stáhnout roušky pod bradu, ale i jejich používání jen na střídačce se ukázalo jako neproveditelné. Mimo jiné proto, že rouška na zadýchaných a zpocených tvářích rychle provlhla, což výrazně snižuje její účinnost. V Česku by ji navíc amatéři podle chystaných pravidel měli mít na obličeji neustále.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma