Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Samková s Ledeckou přijdou o světový šampionát a olympijskou generálku v Číně

Aktualizováno: Samková s Ledeckou přijdou o světový šampionát a olympijskou generálku v Číně
Eva Samková a Ester Ledecká | zdroj: Profimedia

Snowboardisté včetně úřadující šampionky ve snowboardcrossu Evy Samkové přijdou kvůli pandemii koronaviru o mistrovství světa v Číně. Oznámila to Mezinárodní lyžařská federace (FIS) s tím, že konání únorového šampionátu znemožňují přetrvávající omezení v cestování kvůli koronaviru. O šampionát v Číně přijde i olympijská vítězka Ester Ledecká. FIS hledá nového pořadatele.

Zatímco Ledecká si areál připravovaný pro zimní olympijské hry 2022 vyzkoušela loni v únoru při závodě Světového poháru, Samková se tam zatím nedostala. Na tiskové konferenci před sezonou olympijská šampionka ze Soči a bronzová medailistka z Pchjongčchangu zdůrazňovala, jak důležitý je závod na připravované olympijské trati nejen pro ni, ale pro celý tým. "Servisáci si vyzkoušejí sníh, podmínky," řekla tehdy.

Teď doufá, že bude moci titul obhajovat jinde. "Věřím, že se federaci povede sehnat náhradního pořadatele. Mistrovství světa je rok před olympiádou jedním z klíčových závodů," uvedla na facebooku.

Za zásadní považoval předolympijský test i trenér Marek Jelínek. "Nedovedu si představit jet na nejdůležitější závod za čtyři roky někam, kde jsme nikdy nebyli, a podat tam kvalitní výkon," prohlásil.

V sezoně 2020/21 se ale olympijská generálka v Číně neuskuteční. "Je to mrzuté, ale bereme situaci, jaká je. Uděláme maximum, abychom se na olympijské hry připravili na jiných tratích. Není to ideální, ale musíme se s tím poprat," reagoval Jelínek.

"Neděje se nic, kvůli čemu bychom měli začít zmatkovat. Tak holt pojedeme do Číny jindy," řekla zlatá medailistka z paralelního obřího slalomu na předloňské olympiádě v Pchjongčchangu Ester Ledecká. "Já si z toho hlavu nedělám," reagovala pro média. Dodala, že už jsou ve hře další resorty v Evropě, kde se dají všechny disciplíny snowboardových závodů odjet. "Tak aspoň vidíte, jak je fajn dělat víc sportů. Mám na rozdíl od ostatních snowboarďáků ještě jedno MS v záloze," poukázala na sjezdařský šampionát v italské Cortině d'Ampezzo Ledecká, která kombinuje na světové úrovni prkno a lyže.

FIS v současnosti hledá cesty, jak alespoň v některých disciplínách umožnit testovací závody na různých úrovních později.

Mistrovství světa ve snowboardingu se přidalo do dlouhé řady mezinárodních sportovních akcí, které byly v Číně zrušeny. Naposledy to byly lyžařské Světové poháry, které rovněž měly být testem pro ZOH v Pekingu. Sjezdaři měli závodit v únoru v Jen-čchingu, skokané, běžci i sdruženáři měli startovat v Pekingu. V případě běžců mělo v březnu jít o finále seriálu.

Čína nařizuje všem zahraničním návštěvníkům přísnou dvoutýdenní karanténu, což je neslučitelné s pořádáním velkých sportovních akcí. Tato opatření budou pravděpodobně v následujících měsících pokračovat. "Doufali jsme, že bude možné v této sezoně uspořádat testovací závody v Číně. Ale současná druhá vlna covidu-19 vedla k velmi tvrdým restrikcím v cestování, které prakticky znemožňují konání mezinárodních soutěží," uvedl v tiskové zprávě prezident FIS Gian Franco Kasper.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,140 23,320
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma