Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nejlepším fotbalistou světa je podle FIFA Robert Lewandowski

Nejlepším fotbalistou světa je podle FIFA Robert Lewandowski
Virtuální udílení ceny The Best pro nejlepšího fotbalistu světa podle FIFA. Zleva Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski a Lionel Messi | zdroj: Profimedia

Cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu světa podle Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) poprvé získal polský útočník Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov. V hlasování předčil Cristiana Ronalda z Juventusu Turín a loňského vítěze Lionela Messiho z Barcelony. Kvůli pandemii koronaviru se slavnostní ceremoniál uskutečnil virtuálně.

Dvaatřicetiletý Lewandowski se už počátkem října stal nejlepším fotbalistou roku podle Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). V minulé sezoně vstřelil za Bayern 55 soutěžních gólů, čímž si vylepšil osobní maximum. Bavorskému gigantovi jimi pomohl k triumfům v Lize mistrů, německé lize i poháru.

Hvězdy roku zvolili kapitáni a trenéři reprezentačních mužstev, fanoušci a zástupci médií. The Best FIFA je letos jedinou prestižní světovou fotbalovou cenou, která se udělovala. Kvůli atypické sezoně se už v létě rozhodla redakce časopisu France Football poprvé od roku 1956 neudělit Zlatý míč.

Vítězství mezi trenéry obhájil Jürgen Klopp. Třiapadesátiletý německý kouč dovedl Liverpool v minulé sezoně k prvnímu titulu v anglické lize po 30 letech. Klopp porazil Hanse-Dietera Flicka z Bayernu a Marcela Bielsu z Leedsu.

Ocenění pro nejlepšího brankáře získal Manuel Neuer z Bayernu před Alissonem Beckerem z Liverpoolu a Janem Oblakem z Atlética Madrid.

Nejlepší fotbalistkou se stala Lucy Bronzeová z Manchesteru City. Mezi trenérkami vyhrála Sarina Wiegmanová, která vede nizozemskou reprezentaci a v příštím roce převezme anglický národní tým. Z brankářek triumfovala Sarah Bouhaddiová z Lyonu.

Cenu Ference Puskáse za nejhezčí gól získal Son Hung-min z Tottenhamu za úžasné sólo přes více než půl hřiště v anglické lize proti Burnley, kterým se předvedl v prosinci 2019. 

zdroj: www.youtube.com

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma