Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Sport není vhodný pro kuřáky? Omyl!

Sport není vhodný pro kuřáky? Omyl!
Sportující lidé (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nemalá část kuřáků je toho názoru, že pro ně sport není vhodný. Především proto, že kvůli svému návyku často trpí dýchacími problémy. Podle shrnutí názorů lékařů na toto téma, které na svých stránkách uvedl francouzský deník Le Figaro, je však tato myšlenka mylná. Obnovení fyzické aktivity totiž kuřákům naopak velmi rychle a účinně zlepší kvalitu života.

Podle doktora Alaina Bernadyho citovaného v článku jsou kuřáci a lidi s dýchacími obtížemi právě tou skupinou, pro kterou je fyzická aktivita nejvíce potřebná a prospěšná. Tito lidé totiž často podvědomě omezují svou fyzickou aktivitu, aby se vyhnuli nepříjemnému těžšímu zadýchávání se. Tím se však dostávají téměř do bludného kruhu. Omezováním pohybu se zmenšuje jejich svalová hmota, celkově se zhoršuje jejich kondice a musí proto v běžném životě čelit více a více obtížím při každodenních činnostech. K dýchacím problémům se tak následně často připojí např. kardiovaskulární potíže, ale také poruchy spánku a pocity úzkosti a deprese.

Podle lékařů je proto důležité mít na paměti, že znovuzavedení pravidelné fyzické aktivity do svého života, jakkoli se může jednat o pouze malé výkony, nemůže kuřákům přinést nic jiného než zlepšení jeho kvality. Pozdě není ani pro ty z kuřáků, kteří se nyní zadýchávají už i při těch nejmenších zátěžích – postupně a v pomalém tempu mohou znovu nabýt lepší fyzickou kondici a zlepšit tak svůj zdravotní stav.

Zdroje:
Le Figaro