Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Komentář: Spolupráce z donucení: Rusové v Sýrii zahánějí Američany do kouta

Komentář: Spolupráce z donucení: Rusové v Sýrii zahánějí Američany do kouta
Pilot Su-30 během náletu v Sýrii na snímku, který poskytlo médiím ruské ministerstvo obrany | zdroj: Profimedia

Rusové se chlubí takřka dojednanou dohodou s Američany o náletech v Sýrii. Přestože na podrobnosti dokumentu byli zatím skoupí, ruské ministerstvo obrany ho považuje za „výchozí bod“ rusko-americké spolupráce v Sýrii. Jenže mezitím se ozval Washington s tím, že si slovo „spolupráce“ kategoricky vyprošuje. 

Určité míře kooperace s Rusy se Američané nevyhnou. Pokud nechtějí riskovat nešťastnou náhodu nebo provokaci, musí se s Moskvou domlouvat alespoň na základních technických detailech. O tom by také měla být rozjednaná rusko-americká dohoda.

Rusové se však snaží "prodat" ji jako svůj úspěch a důkaz, že s nimi nakonec Američané přece jen spolupracují.

Bílý dům se proto proti termínu "spolupráce" ohradil a důrazně odmítl ruský návrh na případnou záchranu pilotů, ať už ruských nebo amerických.  

"Copak neexistuje humánnější cíl, jak spojit veškeré úsilí na záchranu (hypotetického, pozn. red.) pilota? Co je na tom špatného, kdyby USA a Rusko rozjeli spolupráci alespoň v tomto směru," prohlásil ruský náměstek ministra obrany Anatolij Antonov a teskně dodal, že Američané tento nápad nepřivítali a jsou ochotni debatovat jen o dohodě o bezpečnosti letů nad Sýrií.

O dokumentu obě strany podle jeho slov jednají zhruba deset dní. Moskva a Pentagon "pořádají telekonference na úrovni expertů a generálů" a všechny klíčové body jsou už dojednány. Zbývá už jen vyřídit technické záležitosti.

"Bude to dobrá dohoda," pochvaloval si Antonov.  Pro Rusy zcela určitě s ohledem na informační přetahovanou mezi oběma státy. Otázkou je, zda jim toto "malé vítězství" poskytne ve vleklém konfliktu, na který se připravují, nějakou reálnou výhodu.

Že tato dohoda opravdu poslouží Rusům jako "výchozí bod" pro spolupráci s Američany, jak předestřel Antonov, to však zůstane spíše v kategorii zbožných přání. 

Rusové zahájili intervenci v Sýrii 30. září. Oficiálně tam bombarduje Islámský stát, západní spojenci ale tvrdí, že nálety provádějí také na syrskou opozici. Ruské letecké operace se účastní před 50 letadel a vrtulníků včetně Su-24M, Su-30SM, Su-25 nebo Su-34

Jen během pátku ruští piloti provedli podle oficiálních informací 36 náletů a to v provinciích Hamá, Idlíb, Latákíja, Damašek a Aleppo. Bombardováním pomáhají armádě syrského prezidenta Bašára Asada s rozsáhlou ofenzívou. Asadův režim oznámil, že ve čtvrtek zahájil nástup na klíčové město Aleppo ležící ve stejnojmenné provincii. 

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v sobotu prohlásil, ze jeho země nehájí v Sýrii konkrétní politiky, tedy Asada, ale vlastní zájmy. 

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru, Kommersant