Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Středomořské paradoxy: Řekové na plážích, Madriďané v závějích

Středomořské paradoxy: Řekové na plážích, Madriďané v závějích
Atéňané o víkendu vyrazili na pláže | zdroj: Profimedia

Řecko zažívá jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období. Naproti tomu španělský Madrid se potýká s největším přívalem sněhu za 50 let.

Ve středním Řecku naměřili v neděli přes 20 stupňů a na Krétě dokonce 26 stupňů Celsia. Tak vysoké teploty zažilo Řecko za posledních padesát let jen dvakrát: V lednu 1987 zaznamenali v jižním Řecku přes 25 stupňů Celsia a v Aténách 22,6 stupně. Na Nový rok 2010 naměřili v Řecku nejvyšší teplotu od začátku tamních měření v 19. století, a to 30,4 stupně na Krétě.

Na rozdíl od Španělů, kteří v Madridu odklízeli v sobotu místy až půlmetrovou sněhovou nadílku, Řekové vyrazili o víkendu na pláže a na pobřežní promenády.

profimedia-0581965065 Přívaly sněhu způsobily v Madridu dopravní kalamitu | zdroj: Profimedia

"Lidem to hodně pomůže, když jsou už tak dlouho zavření doma kvůli koronaviru," připomněl pětašedesátiletý Kyriakos Pitulis opatření proti šíření nemoci covid-19. Policie tak na promenádách a plážích dohlížela na dodržování omezeného shromažďování lidí.

Řecko přitom v pátek znovu prodloužilo celostátní karanténu, kterou zavedlo začátkem listopadu, a to zatím o týden do 18. ledna. V zemi je zavřena velká část obchodů a lidé musí hlásit opuštění domu na určené číslo zprávou sms či mít u sebe formulář s uvedením důvodu. Ven smějí kromě nákupu, cesty do práce či k lékaři například i kvůli venčení psa či na zdravotní procházku, ale jen ve dvou. Na veřejnosti je třeba nosit roušku a dodržovat rozestupy.

Zdroje: