Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Špenát může být zakázán jako doping. Rostou po něm svaly

Špenát může být zakázán jako doping. Rostou po něm svaly
Pepek námořník se chystá 'dopovat' z plechovky se špenátem | zdroj: Profimedia

Špenátem se opravdu můžete nadopovat. Na filmech s Pepkem námořníkem je kus (či aspoň kousek) pravdy.

Jezte špenát, budete mít svaly a sílu jako Pepek námořník. To bylo poselství humorně pojaté reklamy na zeleninu, kterou děti nemusely.

Badatelé z berlínské Svobodné univerzity teď dospěli k poznatku, že tahle komiksová záležitost není pouhou fikcí.

Jak porazit hromotluka

Pepek námořník (Popeye the Sailor) je svérázná postavička s fajfkou v bezzubé puse. Kreslíř Elzie Segar ji vytvořil v roce 1928 podle skutečného štamgasta Rockyho z krčmy v illinoiském Chesteru.

Pepek, jak známo, sváděl s hřmotným Horácem souboje o vyzáblou družku Olive. A vítězil právě díky přísunu špenátu, po kterém bobtnaly jeho svaly od loktů dolů (je to patrné ve videu).

zdroj: YouTube

Výzkumníkům bylo už před experimentem známo, že špenát obsahuje přírodní steroidní hormon zvaný ekdysteron, který posiluje svalovou hmotu a podporuje její růst. Proto se ostatně tato zelenina přidává do potravinových doplňků pro sportovce. Cílem výzkumu, který si objednala a financovala Světová antidopingová agentura (WADA), však bylo zjistit, v jaké míře může konzumace špenátu pomoci k vyššímu výkonu.

Výsledek vědce překvapil. Nečekali, že rostlina z čeledi laskavcovitých může mít tak výrazný účinek.

Se špenátem posílíte

Experiment spočíval v testech výkonu 46 sportovců během desetitýdenního tréninkového programu. Sportovci byli rozděleni do dvou skupin. První dostávala přípravek obsahující ekdysteron, který byl ekvivalentem čtyř kilogramů syrového špenátu denně. Druzí sportovci brali placebo.

Síla uživatelů přípravku s ekdysteronem se během pokusu zvýšila trojnásobně ve srovnání s těmi, kteří brali placebo.

Autoři studie proto doporučili antidopingové agentuře, aby ekdysteron přidala na seznam zakázaných látek pro sportovce.

"V závěrečné zprávě shrnující výsledky jsme doporučili WADA, aby látka (ekdysteron) byla přidána na seznam zakázaných dopingových látek. Domníváme se, že pokud látky, které špenát obsahuje, zvyšují výkonnost, tak je jejich konzumace nespravedlivou výhodou, která by měla být vyloučena," cituje web stanice Deutsche Welle šéfku výzkumu Marii Parreovou.

zdroj: YouTube

Shrnuto:

Čtyři kilogramy špenátu denně (což nezvládnete, takže si to můžete ulehčit konzumací fitness přípravku obsahujícího ekvivalent ekdysteronu) plus pravidelné posilování a budete ve formě jako Pepek námořník.

Zmíněná studie je nicméně zajímavá nejen pro mladé lidi, kteří sportují a starají se o svou kondici, ale i pro ty, kteří trpí svalovou ochablostí, mají potíže se svalovými nemocemi nebo také pro seniory. Špenát by mohl zlepšit funkci jejich svalů.

A co chudáci špičkoví sportovci? Ti patrně budou muset špenát konzumovat střídmě a najít si jiný, dosud nezakázaný doping.

Zdroje:
Deutsche Welle