Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Soukromí nad bezpečnost? Policejní kamery museli vypnout, protože koukaly, kam neměly

Soukromí nad bezpečnost? Policejní kamery museli vypnout, protože koukaly, kam neměly
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Co má mít přednost? Touha po bezpečí, nebo snaha o ochranu soukromí? Tyto dva faktory jsou stále častěji v rozporu, což je v době zvýšené teroristické hrozby obzvlášť problematické. V německém Offenburgu teď například museli vypnout prakticky všechny policejní hlídací kamery. Jeden občan si totiž stěžoval na kameru před jednou zdejší policejní budovou a úřad na ochranu osobních údajů mu dal za pravdu.

Nyní se musí všechny bezpečností kamery ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko přezkoumat, zda jsou v souladu s příslušnými směrnicemi.

Policejní odbory zuří. Argumentují tím, že kamera před policejní služebnou má své opodstatnění. Koneckonců jsou v místě uloženy střelné zbraně, munice i výbušniny.

Při posuzování přítomnosti kamer přece musí jít v první řadě o bezpečnost mužů a žen v uniformě, kteří riskují život, když dojde na lámání chleba. Zemské ministerstvo vnitra ovšem namítá, že služebny jsou dobře zabezpečeny i bez kamer, píše deník Die Welt.

Kam až smí koukat kamera?

Celá aféra vypukla v okamžiku, kdy si jeden občan stěžoval, že kamera zabírá nejen samotnou budovu policie, ale i část ulice před ní. Zjistilo se to při soudním přelíčení, při němž byly záběry z kamery použity jako důkazní materiál. Přílišný záběr veřejného prostoru ale podle zákona o ochraně osobních údajů není povolen, což musí dodržovat i policie.

Policejní kamery přitom fungují různě. Některé jsou v provozu trvale, jiné jsou u vchodů a zapínají se jen v případě, že někdo žádá o vstup do budovy. V Offenburgu jsou nyní vypnuté všechny; policisté tedy nevidí, kdo stojí přede dveřmi. To je podle odborů obzvlášť nebezpečné v noci nebo o víkendech, kdy je v budově málo personálu. Nejen že nevědí, kolik lidí chce vůbec do budovy vstoupit, ale ani netuší, zda na policisty u vchodu někdo nečíhá, až budou odcházet.

Policista – snadný terč

Teroristické útoky jsou v Evropě téměř na denním pořádku, argumentují německé policejní odbory. Je nezodpovědné nechat muže zákona v takové situaci pracovat v podstatě naslepo. Poukazují přitom na nedávné video teroristů z Islámského státu, které se objevilo na webu a obsahuje podrobný návod, jak pomocí jednoduchého útoku nožem zabít policistu.

Na základě pokynu zemského policejního prezidenta Gerharda Klottera je ale nyní potřeba na zhruba 350 policejních stanicích a 150 revírech přezkoumat, zda kamery nemají příliš široký úhel záběru, zda jsou zde umístěné příslušné cedule upozorňující na přítomnost kamer a zda zařízení vyhovuje normám pro ochranu osobních údajů. Ty platí i pro policisty v Bádensku-Württembersku, protože zdejší orgány pro ně nedokázaly vyjednat patřičné výjimky – na rozdíl třeba od kolegů v Bavorsku. 

 

Zdroje:
Die Welt