Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Sopečné bahno pohřbilo tisíce lidí. Symbolem tragédie byl marný boj zavalené dívky

Sopečné bahno pohřbilo tisíce lidí. Symbolem tragédie byl marný boj zavalené dívky
Třináctiletá Omayra Sanchezová svůj marný boj o záchranu prohrála po dlouhých 60 hodinách | zdroj: Profimedia

Chyběla hodina do půlnoci 13. listopadu 1985 a kolumbijské město Armero, nacházející se desítky kilometrů pod sopkou Nevado del Ruiz, se ukládalo k spánku. Z něj se neprobudilo více než 21 tisíc z celkových 23 tisíc obyvatel. Jejich domy zaplavila třicetimetrová přívalová vlna laharu, sopečného bahnotoku.

Výbuch sopky Nevado del Ruiz byl jednou z nejhorších sopečných tragédií moderních dějin a zároveň první, kterou mohl svět sledovat v přímém přenosu. Tomu její rozsah a beznaděj místních lidí zprostředkoval příběh třináctileté Omayry Sanchezové.

Hluk řítícího se bahna ji sice vyhnal z domu, ale vrátila se do něj pro svého mladšího bratra. To se jí bohužel stalo osudným, přes dům se přehnala vlna bahna a kamenů a dívka zůstala až po ramena zaklíněná v troskách. I přes zoufalé snahy záchranářů se dívku nepodařilo vyprostit. Její šedesátihodinové umírání sledoval prostřednictvím médií celý svět.

Přestože se v souvislosti s ničivými dopady sopek většinou mluví o lávě a popelu, lahar je mnohdy ještě horší. Vzniká rozpuštěním tisíců tun ledu na vrcholu sopky, voda smíchaná s popelem se pak řítí dolů rychlostí několika desítek kilometrů v rodině a nabaluje na sebe vše, co jí stojí v cestě – bahno, kameny, kmeny stromů…

Bahnotok mířící z vrcholu sopky Nevado del Ruiz nabral při své šedesátikilometrové cestě rychlost 35 kilometrů v hodině a místy měla přívalová vlna výšku až 80 metrů! Před branami Armera se sice rozlil a klesl na výšku třiceti metrů, místní ale prakticky neměli šanci. Zachránilo se jen několik set šťastlivců.

V současnosti na místě ruin Armera ležících severozápadně od Bogoty, stojí jen čerpací stanice a zbytky jedné z budov.

Zdroje:
Vlastní