Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Sobotka se na Primě omlouval živnostníkům. Prý si jich váží

Sobotka se na Primě omlouval živnostníkům. Prý si jich váží
Bohuslav Sobotka | zdroj: Mediafax

V televizní Partii na TV Prima Family vystoupil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho protihráčem byl tentokrát výjimečně pouze moderátor Jan Punčochář, k debatě o proběhlém sjezdu ČSSD nebyl pozván žádný jiný politik. Tématem byly zejména plány ČSSD v oblasti ekonomiky. Předseda ČSSD byl nucen se omlouvat za svého stínového ministra financí.

Moderátor Punčochář otevřel téma připomínkou sjezdového vystoupení předsedy strany SMĚR Roberta Fica, který prohlásil, že zvyšování DPH a obecně zdaňování spotřeby vede pouze ke zdražování a je to velmi asociální opatření.

„My souhlasíme se Směrem, není možné dále zdražovat potraviny či léky. Zvýšení DPH je problémem zejména pro nižší a střední příjmové vrstvy,“ připustil Sobotka. Vina je však podle něj jednoznačně na pravicových vládách. „Žádný sociálně demokratický poslanec nikdy nehlasoval pro brutální zvýšení snížené sazby,“ ujistil.

Přesto však podle něj ČSSD nebude moci nepřímé daně, zejména DPH, snižovat. „Ale i kdybychom je snížili, tak bychom stejně nebyli schopni garantovat, že to obchodníci budou reflektovat snížením ceny,“ obává se. Rozhodně je však nehodlají zvyšovat.

Sobotka také připomněl, že v civilizovaných zemích jsou daně na potraviny a léky mnohem nižší, než u nás, někde dokonce nulové. To bohužel při současném zadlužení není možné. ČSSD by v daňové oblasti preferovala především stabilitu, tzn. daně jednou nastavit, a pak už na ně nesahat. Především však Sobotka zdůraznil, že hlavním ekonomickým tématem vlády ČSSD nebudou daně, ale zaměstnanost.   

Za Mládka se omlouvám 

Tím moderátoru Punčochářovi nahrál na dotaz směřující k ostrému sjezdovému vystoupení stínového ministra financí Jana Mládka. Ten se ostře pustil do živnostníků, kteří podle něj parazitují na sociáním systému.

„Výrok pan Mládka mě hodně zaskočil a nesouhlasím s ním,“ uvedl Sobotka jednoznačně a později několikrát zopakoval, že se od slov stínového šéfa státní pokladny distancuje. „O živnostnících určitě nelze mluvit jako o parazitech. Pokud se některý z živnostníků cítí tím výrokem dotčen, tak se mu omlouvám,“ uvedl předseda ČSSD.

„Každého, kdo je ochoten se starat sám o sebe a svoji rodinu, by si stát měl hledět a vytvářet mu podmínky,“ ocenil osoby samostatně výdělečně činné. Obzvlášť prý při současné míře nezaměstnanosti. Proto by podle Sobotky nyní rozhodně neměly být zvyšovány sociální odvody živnostníků.

Zdroje: