Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Slovenská prezidentka Čaputová vyzvala premiéra k demisi

Slovenská prezidentka Čaputová vyzvala premiéra k demisi
„Postavení a pozice žádného člověka není a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,“ uvedla Čaputová před novináři. | zdroj: Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dnes vybídla k demisi premiéra Igora Matoviče, který v nynější vládní krizi čelí tlaku části vládní koalice na odchod z čela kabinetu. 

Prezidentka Čaputová tak učinila poté, co dříve během dne přijala demisi vicepremiéra a ministra hospodářství Richarda Sulíka a ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové. Za necelé dva týdny odstoupili čtyři ze 16 členů Matovičovy vlády. Kvůli napjatým vztahům mezi vládními stranami předseda parlamentu Boris Kollár na týden přerušil schůzi sněmovny, která má na programu i návrhy zákonů související s pandemií.

„Je nevyhnutelné, aby premiér svou demisí umožnil uzavření dohody koaličních partnerů na rekonstrukci vlády. Postavení a pozice žádného člověka není a nesmí být důležitější než zájem země a jejích občanů,“ uvedla Čaputová před novináři.

Pokud by Matovič demisi podal, znamenalo by to podle slovenské ústavy pád celé vlády, která nastoupila do úřadu před rokem. Čtyřčlenná koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, by se následně mohla dohodnout na vytvoření nového kabinetu.

Matovič už o víkendu vyjádřil ochotu rezignovat, krok ale podmínil splněním několika požadavků. Jedním z nich byla i demise Sulíka, se kterým je premiér v dlouhodobém sporu v souvislosti s koronavirovou krizí. Matovič, jehož odchod z čela vlády si podle sondáže přejí více než čtyři pětiny Slováků, v souvislosti se svou případnou demisí hovořil také o rezignaci Kolíkové.

Sulíkova strana Svoboda a solidarita (SaS) dala Matovičovi čas na demisi do středy, v opačném případě podle Sulíka ve čtvrtek rezignují i ministři školství a zahraničí, které nominovala SaS. V případě odchodu SaS z vlády by si kabinet ve sněmovně udržel už jen těsnou většinu. Rezignaci Matoviče požaduje i nejmenší vládní strana Za lidi. Její místopředsedkyně a již bývalá ministryně spravedlnosti Kolíková se rovněž vymezovala vůči premiérovi.

Například Sulík výzvu k odchodu Matoviče z funkce premiéra zdůvodnil tím, že podle něj Matovič není osobnostně, komunikačně ani manažersky schopný vést zemi.

Vládní krize se komplikuje

Podle dostupných informací by Matovič v případě své demise chtěl v příští vládě zastávat nově vytvořenou pozici vicepremiéra pro boj s korupcí, což před loňskými volbami patřilo k hlavní agendě jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Sulík je ale proti vytváření nového postu v kabinetu.

Ministr obrany za OLaNO Jaroslav Naď v diskusním pořadu televize Markíza řekl, že Matoviče by pro případ demise mohl v čele vlády vystřídat jeho stranický kolega a ministr financí Eduard Heger. Takovou případnou nominaci už dříve uvítal také Sulík. Heger je i médii na rozdíl od Matoviče označován za smířlivého politika.

Šéf parlamentu a vládního hnutí Jsme rodina Kollár dnes řekl, že vládní krizi je třeba vyřešit v průběhu jednoho týdne, v opačném případě Jsme rodina odejde z koalice. Ta vznikla po volbách konaných v únoru 2020, po kterých po předchozím dlouholetém vládnutí skončili v opozici sociální demokraté expremiéra (Směr-SD) Roberta Fica.

V nynější vládní krizi už odstoupil ministr zdravotnictví Marek Krajčí z OLaNO. Následně rezignoval ministr sociálních věcí z hnutí Jsme rodina Milan Krajniak. Jejich nástupci zatím nebyli jmenováni, zmíněná ministerstva dočasně řídí jiní členové vlády. Ministerstvo hospodářství po Sulíkově demisi prozatím povede ministr dopravy Andrej Doležal, který je již také zastupujícím ministrem sociálních věcí. V čele ministerstva spravedlnosti dočasně zase bude šéfka strany Za lidi, vicepremiérka a ministryně investic, regionálního rozvoje a informatiky Veronika Remišová.

Zdroje: