Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Slovem roku není slovo, ale smajlík. Porazil uprchlíka i lumbersexuála

Slovem roku není slovo, ale smajlík. Porazil uprchlíka i lumbersexuála
Anglické slovo roku? Smajlík vyjadřující slzy radosti | zdroj: Oxford Dictionaries

Poprvé v historii není slovem roku podle Oxfordského slovníku skutečné slovo, ale emotikon, smajlík. A ne jen tak ledajaký, ale konkrétně obrázek znázorňující slzy smíchu. Když se konverzace smrskne jen do používání obrázků, jak bude jazyk vypadat za pár desetiletí?

Smajlíky se používají už téměř dvacet let, jejich popularita se rozšířila s používáním mobilních telefonů a boom jim umožnila internetová komunikace. Ta tam jsou doby, kdy si lidé vystačili se základními emotikony vyjadřujícími úsměv ":-)", smích ":-D", smutek ":-(", polibek ":-*", pláč ":'-(" a ještě tak možná srdce "<3" 

Dnes je škála tak široká, včetně pohyblivých, že se lidé mezi sebou mohou bavit jen pomocí obrázků. V angličtině se od roku 1997 počet jejich použití ztrojnásobil. Používají je děti, dospělí i senioři, kteří se sotva naučili používat mobilní telefon. Chaty a fóra by se bez nich neobešly. Zkusili jste někdy navštívit například notoricky známý mimibazar?

Angličtina je na skládání výrazů dohromady mnohem snazší než čeština, i proto by neměl být problém najít slovo, které během jednoho roku rozšířilo slovní zásobu a mělo nějaký skutečný význam. Krásným příkladem bylo před nějakou dobou uznané slovíčku "hangry" (spojení "hungry" a "angry"), které znamená "vzteklý z hladu".

Jazykovědci, kteří vyhlašují anglické slovo roku, už v posledních letech sahali do světa moderních technologií – například v roce 2013 zvolili nejužívanějším slovem "selfie". Svůj výběr totiž zdůvodňují tím, jak často se slovo objevovalo v mluvené i psané podobě. Případně jak se jeho výskyt zvýšil oproti předchozím letům.

I proto se do nejužšího výběru dostala aktuální slova jako "Brexit", "refugee" (uprchlík), "they" (oni ve smyslu korektního označení osob bez udání pohlaví) a nástupce metrosexuála "lumbersexuál" (mužský ideál spojující dřevorubce a metrosexuála nebo chcete-li moderní zálesák, který o sebe ale pečuje).

Když ale docházejí slova a jazykovědci musí sahat k obrázkům už v roce 2015, co se stane v budoucnu? Vrátíme se tisíce let nazpět do minulosti, kdy vzniklo obrázkové písmo?

Vlastně ani s ním bychom se všichni nedomluvili (nedopsali), protože například každý mobilní telefon nebo komunikační aplikace používá jiné smajlíky a často nejsou mezi sebou kompatibilní. 

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní