Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Slavný praprapraděda by měl z potomka radost: Psané slovo ani příroda mu nejsou cizí

Slavný praprapraděda by měl z potomka radost: Psané slovo ani příroda mu nejsou cizí
Lev Nikolajevič Tolstoj s vnučkou Taťjanou | zdroj: Profimedia

Nestal se z něj světový spisovatel, ani nepřinesl revoluci do zemědělství. Přesto dělá svému jménu čest a jeho praprapradědeček by se za něj stydět nemusel. 

Ilja Tolstoj opustil kariéru v žurnalistice ve velkém městě, vyměnil ji za práci v usedlosti svého slavného praprapraděda Lva Nikolajeviče Tolstého a pustil se do pěstování jablek. Coby potomek literárního génia strávil Ilja Tolstoj většinu dětství ve spisovatelově sídle v Jasné Poljaně jižně od Moskvy. Po letech práce v několika státních televizních kanálech cítil třiatřicetiletý Ilja únavu ze zběsilého životního tempa v ruské metropoli a zatoužil po změně.

"V jistý moment jsem si uvědomil, že můžu dělat něco, co bude mít větší dopad. A začalo mě zajímat zemědělství," vzpomíná. Příležitost spatřil v jablečných sadech v Jasné Poljaně. V roce 2017 se rozhodl opustit novinařinu a investovat životní úspory do tamního podniku. O tři roky později jeho firma nazvaná Jasná Poljana plodí ovoce.

V sadech dnes roste 33 druhů jabloní. Některé tam jsou už 150 let. Několik z nich zasadil dokonce samotný Lev Tolstoj, když nebyl zrovna zaneprázdněn psaním děl jako je Vojna a mír nebo Anna Karenina. "Nikdy mě nenapadlo, že se jednou budu starat o tyto sady, sklízet jejich jablka a vyrábět džusy," přemítá Ilja Tolstoj a popisuje, jak zkoušel míchat mnoho odrůd jablek ve snaze najít nejlepší chuťovou kombinaci.

Zatímco nemovitost v Jasné Poljaně je nyní státem vlastněné muzeum, Ilja a desítky dalších potomků Lva Tolstého cítí s místem zvláštní spojení. Jeho rodina stále dělí svůj čas mezi malou vesnici a Moskvu. A přirozeně, Ilja četl skoro všechny Tolstého romány, povídky a deníky. "Některé romány jsem četl dvakrát nebo třikrát. Pokaždé je čtete v novém světle. Moji nejoblíbenější jsou Kozáci a skutečně miluju Vojnu a mír. Ten román můžete číst znovu a znovu celý život a v různém věku."

Odkaz na Tolstého Jasnou Poljanu se prolíná celou značkou. "Naše myšlenka byla vytvořit obal, který nebude jen nálepkou na lahvi, ale něco, co... propojí náš příběh, etiku a kvalitu našeho produktu," vysvětluje Ilja Tolstoj. Font značky vznikl z typu písma z Tolstého psacího stroje Remington, jenž je stále k vidění v někdejším spisovatelově sídle. Logo je připomínkou vyřezaných postav ženy, koně a kohouta, které se našly v dřevěných balustrádách obklopujících terasu domu, kde spisovatel trávil s rodinou nespočet hodin odpočinkem a bavením hostů.

Pro podnik je podle Ilji Tolstého rovněž důležitá udržitelnost životního prostředí. Jablka pěstuje bez použití chemických hnojiv nebo pesticidů a firma spolupracuje se správou nemovitosti na ochraně existujících jabloní a při pěstování nových stromů. "Na životní prostředí myslíme ve všech fázích produkce - od sběru jablek po balení. Podle nás může ekonomický rozvoj fungovat jen v harmonii s přírodou," tvrdí spisovatelův praprapravnuk.

Jeho podnik kromě jablečných džusů prodává také med z místních včelínů a na příští rok plánuje výrobu moštu a jablečného octa.

V budoucnu vidí Ilja Tolstoj Jasnou Poljanu coby potenciální agroturistickou destinaci, jelikož bioprodukty jsou v Rusku čím dál populárnější. V tuto chvíli je však spokojený na své současné životní cestě. "Má práce je teď velká součást mého života a zároveň koníček. Je úžasné se o víkendu vzbudit a přemýšlet: Proč dnes nepracovat?"

ScreenShot2020-11-20at111130AM Jablečná šťáva z produkce praprapravnuka Lva Nikolajeviče Tolstého | zdroj: yasnaya.ru

Zdroje: