Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Sladké je díky kávě sladší, zjistili vědci

Sladké je díky kávě sladší, zjistili vědci
Vídeňská káva se Sacherovým dortem | zdroj: Profimedia

Není nad to dát si ke kávě dortíček, případně aspoň kousek hořké čokolády. Teď už to je potvrzeno i vědecky.

Ročně se u nás zkonzumuje přes 19 tun kávy. Bez šálku voňavé černé dobroty si leckdo vůbec nedovede představit start do nového dne, rozbitý kávovar v kanceláři se rovná pohromě a odpolední kávička s dortíkem či kouskem čokolády je pohlazení po duši. Dánští vědci nyní objevili, proč to tak je: díky kávě vnímáme sladkou chuť jídla sladší a hořkou jako méně hořkou.

Vyplývá to ze studie univerzity v Aarhusu, která byla nedávno zveřejněna v odborném časopise Foods. V rámci výzkumu se u vybraného vzorku 156 lidí zkoumalo chuťové a čichové vnímání před vypitím kávy a po něm. Zatímco v případě čichu nebyly zaznamenány žádné změny, chuť se naopak změnila výrazně.

Jak poznamenává jeden z autorů studie Alexander Wieck Fjaeldstad, testované osoby byly citlivější vůči sladkému a naopak méně citlivé vůči hořkému.

Změnu chutí přitom nemá na svědomí kofein, protože v rámci výzkumu se zkoušela i káva bez kofeinu – s naprosto stejným výsledkem. Podle profesora Fjaeldstada tedy tento efekt pravděpodobně vyvolávají některé hořké látky, které jsou v kávě obsažené.

To by vysvětlovalo, proč si milovníci kafe tolik potrpí na cucání hořké čokolády při popíjení oblíbeného nápoje: obojí se skvěle chuťově doplňuje. Hořkost čokolády se zmírňuje, její sladkost naopak zesiluje. Podle Fjaeldstada zřejmě studie odhaluje nový aspekt našich dosavadních znalostí ohledně čichu a chuti u člověka.

Zdroje:
Vlastní