Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Skrývá se skutečná Mona Lisa pod známým portrétem?

Skrývá se skutečná Mona Lisa pod známým portrétem?
Která Mona Lisa se vám líbí víc? Vlevo je ta, kterou najdete v Louveru | zdroj: repro BBC

Lisa Gherardini, kterou pravděpodobně Leonardo da Vinci zachytil na obraze jako Monu Lisu, vypadala prý ve skutečnosti úplně jinak. Sice neměla tajemný úsměv, ale zato byla mnohem hezčí. Tvrdí to francouzský vědec Pascal Cotte, který slavný obraz zkoumal deset let. Skutečný portrét se prý skrývá pod obrazem, řekl britské stanici BBC 2. 

Cotte na obraz použil reflexní světelnou techniku a tvrdí, že se pod stávajícím portrétem skrývají ještě dvě další vrstvy maleb. Jedna z nich je stínová skica, ale druhou je plnohodnotný obraz. A na něm je podle něj vyobrazená skutečná Lisa Gherardini.

Ta má mnohem elegantnější obličejové rysy, dívá se před sebe do dálky, nikoli na stranu a má vlasy upravené za zády. "Když jsem dokončil rekonstrukci, stál jsem před obrazem, který vypadal úplně jinak než dnešní Mona Lisa. Je to úplně jiná žena," tvrdí vědec. 

Spoluzakladatel společnosti Lumiere Technology použil k analýze obrazu techniku, která na obraz promítá sérii intenzivních světel a kamera pak měří jejich odrazy. Na základě jejich studie pak byl prý Cotte schopný odhalit, co se skrývá pod vrstvami laku. Technologie je podle něj schopná proniknout mnohem hlouběji než infračervený skener. 

Má se za to, že nejslavnější obraz namaloval Leonardo da Vinci někdy mezi lety 1503 a 1517 během svého pobytu ve Florencii a následně ve Francii. Zobrazenou ženou by měla být manželka florentského obchodníka s hedvábím, který si obraz objednal. 

Pokud je ale skutečně pod současným portrétem ještě jeden, teorii o Lise Gherardini by to zřejmě vyvrátilo. "Pokud jsou tyto počítačové snímky originálním portrétem Mony Lisy, znamená to, že její manžel svůj obraz nikdy nedostal. Místo toho na něm Leonardo stvořil nejslavnější portrét všech dob," říká historik umění Andrew Graham Dixon, který o Cottově pátrání natočil dokument.

Odborníci jsou ale celkově vůči výsledkům skeptičtí. Shodují se, že pokud technologie ukázala několik vrstev obrazů, jde jen o vývoj jednoho díla. Pouze umělec obraz dodatečně upravoval, pravděpodobně na žádost zákazníka. "Jsem naprosto přesvědčen, že Mona Lisa je Lisa," stojí si za svým emeritní profesor dějin umění na Oxfordské univerzitě Martin Kemp.

Není to poprvé, co se někdo snaží rozluštit záhadu kolem tajemné podobizny. Vzniklo i několik více či méně bizarních teorií. Například to, že da Vinci vytvořil ještě jeden Lisin portrét, že je na něm původně namalovaná nahá, nebo že nejde vůbec o ženu, nýbrž o umělcova asistenta Giana Giacoma Caprottiho.

zdroj: BBC

Zdroje:
BBC