Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Situace v Mariupolu: Lidem hrozí ostřelování i epidemie nemocí, varují tamní úřady

Situace v Mariupolu: Lidem hrozí ostřelování i epidemie nemocí, varují tamní úřady
Mariupol zničený ruským ostřelováním. Situace civilistů ve městě je prý nadále katastrofální | zdroj: Profimedia

Lidem ve zničeném Mariupolu hrozí kromě ruského ostřelování kvůli nehygienickým podmínkám i epidemie nemocí, uvedla podle agentury Unian mariupolská městská rada.

Situace civilistů ve městě je podle ní nadále katastrofální. O organizaci evakuace ze zničeného města se chce pokusit koordinátorka OSN pro Ukrajinu Osnat Lubraniová, která dnes oznámila, že míří na jih Ukrajiny, napsala agentura AFP.

„Odjíždím do Záporoží, abych připravila evakuaci Mariupolu, ve kterou doufáme,“ uvedla Lubraniová. Dosavadní pokusy o ustanovení bezpečného odchodu civilistů z města, které je v ruském obležení takřka od začátku ruské invaze na Ukrajinu z 24. února, nebyly úspěšné.

Mariupolská městská rada varovala, že s teplejším počasím hrozí lidem uvězněným v Mariupolu i jiná nebezpečí než jen útoky ruských jednotek. Kvůli nehygienickým podmínkám se obává šíření bakterií, které způsobují úplavici nebo choleru.

„Vetřelci nejsou schopni přežívajícímu obyvatelstvu zajistit jídlo, vodu a léky. Nebo je to prostě nezajímá. Blokují všechny pokusy o evakuaci. Lidé bez toho zemřou, přece jenom dnes ve zdevastovaném Mariupolu panují středověké životní podmínky. Je potřeba okamžitá a úplná evakuace,“ řekl starosta Mariupolu Vadym Bojčenko.

Teplota v přístavu u Azovského moře v posledních dnech vystoupala na 20 stupňů Celsia, což společně se zničenou kanalizací a vodovody, rozkládajícími se těly a katastrofickým nedostatkem jídla a pití může způsobit epidemii, píše s odkazem na úřady Unian.

Jednou z posledních bašt ukrajinského odporu v Mariupolu jsou rozlehlé železárny a ocelárny Azovstal, kde se ukrývají stovky ukrajinských obránců i civilistů. Podle gubernátora Doněcké oblasti Pavla Kyrylenka nemají ruští okupanti zájem ani o evakuaci zraněných ukrajinských vojáků. Moskva je chce zajmout, řekl podle agentury Reuters. Rusko podle něj dál blokuje snahy o utvoření humanitárních koridorů i jinde v Doněcké oblasti. Ruské úřady naopak z neúspěšných evakuací viní Kyjev.

Moskva také dlouhodobě i přes svědectví Ukrajinců a informace ukrajinských i západních činitelů tvrdí, že na Ukrajině necílí na civilisty.

Kyrylenko řekl, že ruské jednotky na východě Ukrajiny, kde nedávno zahájily novou fázi ofenzivy, nepostupují tak, jak si představovaly.

„(Nová ofenziva) nyní postupuje druhý týden a nepřítel nedosáhl žádných ze svých taktických nebo strategických cílů,“ citovala gubernátora agentura Reuters.

Gubernátor Kyrylenko také oznámil, že nejméně tři mrtvé a tři raněné civilisty si vyžádal ruský nálet na východoukrajinskou obec Ňju-Jork, jejíž název místní úřady píší latinkou New York, na základě historického pojmenování, obnoveného ukrajinským parlamentem v loňském roce. Ruské neřízené rakety zničily také devět soukromých domů, dodal gubernátor. „Znovu a znovu útočí Rusové na civilisty, vedou vyhlazovací válku proti ukrajinskému obyvatelstvu,“ napsal na facebooku.

Zdroje: