Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Separatistické Podněstří hlásí další dva incidenty na svém území

Separatistické Podněstří hlásí další dva incidenty na svém území
Moldavská prezidentka Sanduová při jednání bezpečnostní rady státu řekla, že Moldavsko udělá vše, aby předešlo vyostření napětí | zdroj: Profimedia

Dvě exploze dnes ráno vyřadily z provozu dvojici rozhlasových vysílačů v Podněstří. Informovalo o tom ministerstvo vnitra tohoto proruského separatistického útvaru na území Moldavska.

Podněsterská bezpečnostní rada podle agentury TASS následně oznámila, že terčem „teroristického útoku“ se stala také vojenská jednotka poblíž hlavního města Tiraspolu. Moldavská prezidentka Maia Sanduová dnes podle agentury Reuters při zasedání bezpečnostní rady státu řekla, že za incidenty stojí podněsterské „proválečné frakce“ a že útoky jsou pokusem o vyostření napětí. V Moldavsku panují obavy, že by se na jeho území mohla přenést válka na Ukrajině.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v reakci na dnešní zprávy na sociálních sítích oznámilo, že odsuzuje „zoufalé pokusy vtáhnout“ Podněstří do ruské invaze na Ukrajinu, a vyzvalo ke snížení napětí. Naopak prezident samozvaného útvaru Vadim Krasnoselski podle agentury TASS sdělil, že stopy útočníků „vedou na Ukrajinu“.

„Brzy ráno 26. dubna otřásly obcí Maiac (Majak) v okrese Grigoriopol dvě exploze: první v 06:40 a druhá v 07:05. Na místo byly okamžitě vyslány bezpečnostní složky a záchranná služba,“ uvedlo na komunikační platformě telegram podněsterské ministerstvo vnitra s tím, že při incidentu nebyl nikdo zraněn. Z doprovodných snímků je patrné, že obě antény jsou zničené.

Rumunský server Digi24 s odvoláním na podněsterské ministerstvo vnitra uvedl, že obě 100 metrů vysoké antény vysílaly v tomto regionu a přilehlých územích relace rozhlasových stanic z Ruské federace.

Incident se odehrál den poté, co v metropoli separatistické republiky Tiraspolu otřásla série výbuchů podněsterským ministerstvem státní bezpečnosti. Na budovu stříleli neznámí útočníci z granátometů, uvedly v pondělí podle místní televize TSV podněsterské úřady.

Bezpečnostní rada Podněstří dnes podle TASS sdělila, že v pondělí a dnes byly na území neuznané republiky provedeny celkem tři „teroristické útoky“: Kromě pondělní střelby na budovu ministerstva bezpečnosti a dnešního zničení vysílačů byla terčem útoku také vojenská jednotka u obce Parcani (Parkany), uvedla bez detailů tisková služba prezidenta Krasnoselského. Členové rady zároveň zvýšili stupeň teroristického nebezpečí na kritický, což předpokládá posílení bezpečnostních opatření v tomto regionu.

Předejít vyostření situace

Moldavská prezidentka Sanduová při jednání bezpečnostní rady státu, která byla svolána kvůli incidentům z posledních dvou dní, řekla, že Moldavsko udělá vše, aby předešlo vyostření napětí. Uvedla, že vedení země je otevřené dialogu, aby se problémy v Podněstří vyřešily. Dodala ovšem, že jednání s Kremlem o útocích zatím neplánuje.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí dnes poukázalo na skutečnost, že incidenty se odehrály poté, co velení ruské armády minulý týden avizovalo plán ovládnout východ a jih Ukrajiny a vytvořit tak pozemní most s Podněstřím. Kyjev se obává, že ruské síly budou podněsterské území používat k dalším útokům na Ukrajinu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko dnes ale podle agentury Interfax řekl, že Moskva by se ráda vyhnula scénáři, kdy by tento region byl vtažen do dění na Ukrajině. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov vyjádřil ze situace obavy. Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že Spojené státy situaci v Moldavsku sledují, na bližší komentář k výbuchům v Podněstří je ale příliš brzy, uvedl deník The Washington Post.

Podněstří, převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr se zhruba půl milionem obyvatel, se odtrhlo od Moldavska v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem.

Od mírové dohody z roku 1992, která ukončila boje mezi Moskvou podporovanými separatisty a vládními vojsky, tam Rusko udržuje vojenský sbor zhruba 1500 vojáků. Samotné Podněstří podle některých odhadů nyní disponuje přibližně 7500 vojáky. Armáda Moldavska má přibližně 5000 až 7500 aktivních vojáků a asi 65 000 až 70 000 záložníků.

Zdroje: