Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Si vis pacem, para bellum: Fakulta sociálních věd UK umožní členům aktivních záloh získat kredity

Si vis pacem, para bellum: Fakulta sociálních věd UK umožní členům aktivních záloh získat kredity
Náčelník generálního štábu Aleš Opata ocenil v květnu 2022 aktivní záložníky za 20 let služby. Ilustrační foto | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Studenti Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) budou moci od nového akademického roku za účast na výcviku v aktivních zálohách armády získat část volitelných kreditů, tedy bodů potřebných k úspěšnému absolvování studia. Fakulta i generální štáb české armády věří, že se k této iniciativě časem přidají i další vysoké školy, uvedl dnes server iROZHLAS.cz.

„Mělo by být samozřejmostí, že mladí jsou členy aktivních záloh a podílejí se na naší obraně. A samozřejmostí by mělo být, že univerzita jakožto instituce placená z veřejných peněz jim v tomto vychází vstříc,“ řekl serveru Jan Kofroň z Institutu politologických studií FSV UK, který ocenění studujících „záložáků“ formou kreditů inicioval. Odhaduje, že na jeho domovské fakultě půjde o nízké desítky studentů.

Fakticky jde o analogii praktických stáží. „V tomto konkrétním případě student splní předmět po absolvování alespoň sedmi dní výcviku jako člen Aktivních záloh Armády České republiky. Kurz odpovídá třem kreditům,“ dodala Nikola Havlová z tiskového oddělení fakulty.

I když jde o iniciativu Fakulty sociálních věd, tento volitelný předmět si teoreticky mohou zapsat studenti z celé Karlovy univerzity napříč fakultami.

Spolupráci s Fakultou sociálních věd ocenila i armáda. „Možnost získání kreditů za absolvování výcviku aktivní zálohy jako volitelného předmětu je iniciativa Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, kterou armáda velice vítá, a doufáme, že inspiruje i další vysoké školy,“ řekla iROZHLASu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Do obrany země se mohou Češi dobrovolně zapojit několika způsoby - stát se vojáky z povolání, vstoupit do aktivní zálohy nebo se dobrovolně zúčastnit vojenského cvičení. Nejnovější formou je takzvané dobrovolné předurčení pro doplnění ozbrojených sil. Člověk, který o ně požádá, musí bezprostředně podstoupit jen zdravotní prohlídku. Pokud by se ale zhoršila bezpečnostní situace, absolvoval by i výcvik.

Zdroje: