Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Senátní ústavní komise podpořila aktivaci článku 66, který zbavuje prezidenta pravomocí

Aktualizováno: Senátní ústavní komise podpořila aktivaci článku 66, který zbavuje prezidenta pravomocí
Senát by o přenesení pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny měl rozhodnout ještě před ustavením dolní parlamentní komory, tedy do 8. listopadu | zdroj: Karel Kopac / CNC / Profimedia

Podmínky pro převod pravomocí prezidenta byly podle senátní ústavní komise naplněny kvůli zdravotnímu stavu Miloše Zemana.

(AKTUALIZOVÁNO, 15:16) Předsedové sněmovních stran včetně předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše se dnes odpoledne sešli v Senátu, aby s jeho vedením probrali postup při předání prezidentských pravomocí kvůli indispozici Miloše Zemana. Očekává se, že obě parlamentní komory tento krok schválí. Není jisté, zda by tento krok podpořili i poslanci ANO a SPD, kteří jsou ale ve Sněmovně v menšině.

Babiš před jednáním uvedl, že by s přenesením pravomocí prezidenta na premiéra a předsedu Sněmovny počkal do prosince. Hnutí SPD v pondělí oznámilo, že chce znát celé sdělení Ústřední vojenské nemocnice o stavu prezidenta, posoudit ho celé a zjistit, o jakém časovém horizontu zpráva hovoří.

Ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral v pondělí na dotaz Senátu napsal, že Zeman nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

(12:45, původní zpráva) Senát by o přenesení pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny měl rozhodnout ještě před ustavením dolní parlamentní komory, tedy do 8. listopadu. Senátní komise se na tom dnes shodla jednomyslně. Nejbližší schůze horní komory začne 26. října, další by mohla být 5. listopadu.

Senát by se měl usnést na tom, že „prezident republiky nemůže svůj úřad vykonávat ze závažných zdravotních důvodů“, uvedl předseda komise Zdeněk Hraba. Poukázal na vyjádření Zemanova lékaře a ředitele Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala, podle něhož jeho pacient nyní není ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Možnost, že by se tato situace v následujících týdnech změnila, hodnotí Zavoral jako málo pravděpodobnou.

Komise proto konstatovala, že „podmínky stanovené článkem 66 Ústavy České republiky o náhradním výkonu funkcí prezidenta republiky jsou dány“. Doporučila, aby po jednání s představiteli Sněmovny byl Senát „první parlamentní komorou, která příslušné usnesení přijme ještě před ustanovením Poslanecké sněmovny“.

Podle tajemníka komise a profesora ústavního práva Jana Kysely by časový odstup mezi schůzemi parlamentních komor, na nichž se bude rozhodovat o aktivaci ústavního článku 66, neměl být příliš veliký kvůli případným žádostem o přezkoumání, zda se zdravotní stav Zemana nezměnil.

Převod pravomocí prezidenta by mohl trvat v případě potřeby až do konce Zemanova mandátu na počátku přespříštího roku; kterákoli z komor by ho ale mohla podle Kysely zrušit, pokud by souhlas s přenesením pravomocí odvolala.

Zdroje: