Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Šéf Avastu Vlček s manželkou založili nadaci, chtějí pomáhat nemocným dětem

Šéf Avastu Vlček s manželkou založili nadaci, chtějí pomáhat nemocným dětem
Generální ředitel firmy Avast Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou založili rodinnou nadaci | zdroj: Profimedia

Generální ředitel antivirové firmy Avast Ondřej Vlček spolu s manželkou Katarínou založili rodinnou nadaci, do které vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun. Fond pod názvem Nadace rodiny Vlčkových bude pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte. Oznámili to v tiskové zprávě.

Aktiva nadace pocházejí z Vlčkova čtvrt století dlouhého působení v Avastu, ze kterého se za tu dobu stala globální softwarová společnost. Nadace hodlá veškeré zdroje využít na své vlastní projekty. Vlčkovi založením nadace navazují na aktivity své soukromé charitativní organizace Zlatá rybka, jejímž posláním je plnit přání dětem trpícím život ohrožujícím onemocněním. Od roku 2015 splnila přání více než 650 dětem a bude ve svém poslání pokračovat.

„Prostřednictvím nově založené nadace chceme mimo jiné vybudovat dětský hospic a paliativní středisko a přispět ke zvýšení dostupnosti služeb, které považujeme za velmi důležité. Každý rok se přes 800 českých rodin dozvídá, že jejich dítě se už neuzdraví. Chceme aspoň části z nich pomoci této těžké situaci lépe čelit a spoluvytvářet budoucnost, ve které je péče o kvalitu života závažně nemocných dětí stejně důležitá jako snaha o jejich léčbu,“ uvedl Vlček.

Ve správní radě bude vedle manželů Vlčkových působit finančník Ladislav Sekerka. Dozorčí radu tvoří bývalý šéf lidských zdrojů, tajemník a hlavní právník Avastu Alan Rassaby, prezident České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a někdejší řídící partner společnosti KPMG Jan Žůrek a bývalý generální ředitel Raiffeisenbank a současný partner v EnCor Wealth Management Lubor Žalman. Svými znalostmi přispějí i k tomu, aby finanční aktiva projektu průběžně generovala výnosy pomáhající zabezpečit dlouhodobou udržitelnost nadace.

Výstavba hospice a střediska paliativní péče je plánovaná na pět let, během nichž se stane i sídlem nově vzniklé nadace a vytvoří také zázemí pro více než šest let fungující Zlatou rybku.

Vlčkovi spolu vychovávají tři syny a založení nadace považují za ideální prostředek ke smysluplnému využití rodinného majetku v dlouhodobém horizontu. Katarína Vlčková díky své práci lékařky v mobilním hospici Cesta domů, kde se setkává nejen s dospělými, ale i dětskými pacienty v závěru života, vnímá náročnost dlouhodobé péče o závažně nemocné děti. Ondřej Vlček má jako generální ředitel společnosti Avast zkušenosti s řízením komplexních projektů.

Vlastní nadaci v Česku má například rodina majitele investiční skupiny KKCG Karla Komárka nebo rodina nejbohatšího Čecha, majitele PPF Petra Kellnera. The Kellner Family Foundation každoročně věnuje kolem 90 milionů korun zejména na vzdělávání. Vlastní nadaci Experientia mají i chemici Hana a Dalimil Dvořákovi, kteří jen loni na podporu mladých vědců věnovali 200 milionů korun. Část finančního obnosu pocházela z licenčních poplatků za antivirové látky, které Hana Dvořáková spoluvyvíjela ve skupině Antonína Holého v Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd.

Zdroje: