Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Sedm klíčníků otevřelo v katedrále Korunní komoru s korunovačními klenoty

Sedm klíčníků otevřelo v katedrále Korunní komoru s korunovačními klenoty
Korunovační klenoty | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Korunní komoru v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kde se uchovávají české korunovační klenoty, dnes otevřelo sedm klíčníků. Klenoty z ní poté klíčníci spolu s památkář vynesli a vybalili z jejich schrán. Od úterý se budou moci na vzácné klenoty a relikvie přijít podívat zájemci do svatovítské katedrály. Návštěvníci si budou moci do 21. ledna prohlédnout také lebku sv. Václava. 

O vystavení klenotů rozhodl dosluhující prezident Miloš Zeman u příležitosti 30. výročí vzniku České republiky.

U Korunní komory ve svatováclavské kapli se s ním dnes podle tradice museli sejít další držitelé klíčů. Za prezidenta přítomného na vozíku odemkl nejvyšší zámek kancléř Vratislav Mynář. Slavnostního aktu se zúčastnili i premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), pražský arcibiskup Jan Graubner, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Václav Malý.

„Korunovační klenoty mají velký význam z hlediska uvědomění si tradice a podstaty naší státnosti. Mít možnost se toho účastnit je něco, co mě naplňovalo radostí i respektem,“ řekl později novinářům Fiala.

Klenoty mohli lidé naposledy vidět před pěti lety, kdy je Zeman nechal vystavit ve Vladislavském sále Pražského hradu na oslavu 100 let od vzniku Československa a 25 let od založení České republiky. Stalo se tak mezi prvním a druhým kolem tehdejších prezidentských voleb, v nichž Zeman post hlavy státu obhajoval. Také nyní se výstava bude konat mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby.

Výjimečně budou klenoty vystaveny přímo v katedrále, zástupci církve proto navrhli, aby byla spolu s nimi vystavena také lebka sv. Václava. Tu si budou moci lidé prohlédnout přímo v kapli, kde jsou uloženy jeho ostatky. Výběrem katedrály se připomíná první veřejné vystavení klenotů v roce 1929, umístěné budou v původní vitríně navržené architektem Josefem Gočárem. Součástí výstavy bude vitrína s královským pláštěm s hermelínovým límcem a vitríny s koženými pouzdry na korunu, žezlo a jablko a s pohřebními klenoty Přemysla Otakara II., jejichž podoba je připomínkou nedochovaných insignií českých králů z rodu Přemyslovců.

Ředitel Odboru památkové péče Pražského hradu Petr Kroupa dnes podal přítomným krátký výklad ke klenotům. Souprava zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, královské jablko, kožená pouzdra na ně, podušku pod korunu a korunovační plášť s doplňky. Největší poklad z nich, Svatováclavskou korunu, nechal v roce 1346 zhotovit Karel IV. pro svou korunovaci českým králem v dalším roce.

Koruna se tradičně považuje za relikviář, neboť je v ní údajně schován trn z Kristovy trnové koruny. Loni v říjnu ji podrobili průzkumu, který měl přítomnost relikvie doložit. Zvláštností koruny je vrcholový, osm centimetrů vysoký zlatý křížek ze zlatého plechu se safírovou kamejí s rytinou Krista na kříží a s latinským nápisem Zde je koruna páně, který určuje kříž jako ostatkový. Podle Kroupy byla v roce 2003 prozkoumána kamej na křížku koruny a zjistilo se, že dutina v ní je prázdná. Spekulovalo se pak proto, že se trn ztratil.

Odborníci v říjnu pomocí rentgenu ověřili, že další dutina je ve dně kříže. Ta byla podle Kroupy přístupná i po zhotovení celého kříže. Rentgen podle něj neumožnil potvrdit trn uvnitř schránky. Protože ale neexistují indicie o druhotné manipulaci s nohou kříže, odborníci o přítomnosti trnu nepochybují.

Kvůli snesení korunovačních klenotů a vyjmutí z relikviáře v Korunní komoře bylo dnes částečně uzavřeno třetí hradní nádvoří. Ve svatováclavské kapli byl kromě klíčníků přítomen také člen hradní stráže. Po vyzdvižení klenotů zazněl v kapli sv. Václava Svatováclavský chorál a klíčníci podepsali protokol o otevření Korunní komory i o ohledání klenotů.

Stejně jako v minulosti bude vstup na výstavu zdarma a přednostní vstup budou mít návštěvníci na invalidním vozíku s průkazem ZTP či ZTP/P. Trasa prohlídky povede jižními zahradami z Opyše přes Býčí schodiště na třetí nádvoří k hlavnímu vstupu do katedrály. Pražský hrad nepřipravil rezervační systém na vydávání vstupenek. Výstava bude otevřena od 09:00 do 17:00. 

Zdroje: