Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Petru Pavlovi od soboty přibylo na účtu přes 11 milionů od příznivců a sponzorů

Petru Pavlovi od soboty přibylo na účtu přes 11 milionů od příznivců a sponzorů
Petr Pavel | zdroj: Profimedia

Kandidát na prezidenta Petr Pavel má na svém transparentním účtu k dispozici přes 12,6 milionu korun, což je více než finanční limit výdajů na kampaň pro druhé kolo prezidentských voleb. Část peněz mu na účtu zbyla z prvního kola, dalších více než 11 milionů korun mu od sobotního rána do dnešních 17:00 poslali jeho příznivci a sponzoři.

Částku se Pavlovi podařilo vybrat zejména na drobných darech v řádu tisíců a desetitisíců korun. Vyplývá to z jeho transparentního účtu. Andreji Babišovi od soboty na účtu přibylo asi 56 000 korun. V prvním kole jeho tým všechny dary vrátil a kampaň zaplatil z peněz hnutí ANO.

První desítky příznivců Pavlovi poslaly peníze už v sobotu, v neděli pak přibylo dalších několik set darů. Do dnešních 10:45 podle Pavlovy mluvčí Evy Hromádkové na účet přispělo téměř 2700 lidí. Většinou posílali částky v řádu stovek nebo tisíců korun, výjimkou nebyly ani desetitisícové platby a i několik příspěvků v řádu stovek tisíc. Server Aktuálně.cz dnes napsal, že milion korun chce poslat Pavlovi podnikatel Dalibor Dědek. Stejnou částku dal Pavlovi i na první kolo, dvojnásobnou pak bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové, která skončila třetí. Milion korun dnes na Pavlův účet doputoval od Martina Moravce.

Podle Hromádkové od vyhlášení výsledků prvního kola dorazil do dnešního dopoledne dvojnásobný počet darů než za celou předchozí dobu kampaně dohromady.

Pavel označil podporu za neuvěřitelnou. „Jasně to ukazuje, že náš svět, ve kterém platí slušnost, důstojnost a pokora, má sílu postavit se proruskému světu lží, strachu a chaosu Andreje Babiše a jeho hradního spojence Miloše Zemana,“ uvedl v tiskové zprávě. Ocenil i povzbuzující vzkazy, které lidé k darům připojují. „Děkuji vám všem, že se ve volbách můžu opřít o tak jasnou podporu občanů a potvrdit, že kandiduji za vás, nikoli za zájmy politických stran nebo vlastního podnikatelského impéria,“ doplnil.

Kromě příjmů už z účtu Pavla začaly peníze i odcházet. Asi 1,2 milionu korun jeho tým použil na „mediální náklady“.

Babiš si kampaň v prvním kole platil ze stranických peněz hnutí ANO a chce tak postupovat i nadále, potvrdil ČTK. Hnutí ANO na svém webu uvedlo, že na kampaň v prvním kole nepřijalo od dárců žádné peníze a případné dary s poděkováním vracelo. Haléřové platby s hanlivými vzkazy hnutí převedlo do státního rozpočtu. Od soboty na dva transparentní účty Babiše a hnutí ANO přišly stovky plateb, většinou opět jde o haléřové platby od Babišových odpůrců. Peníze ale začali posílat i příznivci, celkem mu darovali asi 56 000 korun.

Podle zákona o volbě prezidenta trvá nejméně 180 dnů od vyhlášení celkových výsledků voleb lhůta, kdy s penězi nevyužitými pro kampaň na volebním účtu nelze nakládat. Totéž platí do doby, než je vyřízeno případné řízení o správním deliktu ohledně porušení pravidel financování kampaně. Po konci těchto lhůt má kandidát 60 dnů, aby veškeré nevyužité peníze převedl na sociální, zdravotní, sportovní, ekologické, kulturní nebo jinak veřejně prospěšné účely podle vlastního výběru.

Zdroje: