Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Korunovační klenoty na Pražském hradě zhlédlo 31 237 lidí

Korunovační klenoty na Pražském hradě zhlédlo 31 237 lidí
Svatováclavské korunovační klenoty | zdroj: Profimedia

Desetidenní výstavu českých korunovačních klenotů zhlédlo ve Vladislavském sále na Pražském hradu 31.237 lidí. Je to zhruba stejně jako před pěti lety. ČTK to dnes po ukončení vystavování řekl David Šebek ze Správy Pražského hradu. Nejvíce lidí přišlo minulou sobotu, asi 3700. 

I dnes ale byla účast vysoká, klenoty vidělo více než 3300 návštěvníků. V noci ještě klenoty prohlédnou restaurátoři, chystá se také jejich pečlivé zdokumentování nejmodernější technikou. V pondělí budou opět uloženy v katedrále svatého Víta. 

První návštěvníci přišli dnes k Jižním zahradám před pátou hodinou ranní, expozice s klenoty se otevírala v 09:00. "Měli jsme celonoční společenskou akci a pak jsme skončili tady před branou. Kdysi jako malý jsem asi klenoty viděl, tak si to teď chci oživit, je to něco netradičního a zajímavého," řekl dnes Zdeněk Chrástecký z Dolní Bečvy v Beskydech. 

Výstava byla otevřena od 10. května. Na rozdíl od prvních dnů, kdy se lidé ve frontě schovávali pod deštníky, dnes počasí přálo. "Je tady příjemně, kvetou růže, výhled na Prahu je úchvatný, azurové nebe. Ve stánku prodávají čaj a kafe a ceny jsou normální, což mě dost překvapilo," uvedl návštěvník, který přivedl na výstavu dva malé synky. 

Podle Šebka výstava splnila očekávaní organizátorů. "Potenciál výstavy je asi 30.000 návštěvníků," řekl . Na rozdíl od předchozích let, kdy lidé čekali čtyři až pět hodin, letos byla čekací doba v průměru kratší, asi hodinu až tři. Podle Šebka se to dá vysvětlit i tím, že současnou expozici nedoprovázela žádná další rozsáhlá výstava, pohyb návštěvníků v sále tak byl mnohem rychlejší. 

Klenoty vnímají lidé jako mimořádnou podívanou

Lidé většinou odcházeli z výstavy s dobrými pocity, že viděli něco mimořádného. "Je to úžasné, vidím to poprvé. Těžko to vyslovit, je to zvláštní energie, která na vás dýchne," řekl například Milan Keler z Krakovce ve středních Čechách. 

Klenoty podle Šebka vystavováním rozhodně netrpí. Svatováclavská koruna, královské žezlo a jablko jsou umístěny v historické Gočárově vitríně, která zajišťuje optimální klima a osvětlení. Soupravu doplňuje ještě korunovační plášť s doplňky, korunovační kříž a Svatováclavský meč. 

Vzácné symboly české státnosti jsou uchovávány v katedrále svatého Víta a jsou běžně nepřístupné. Klenoty se vystavují jen při výjimečných příležitostech, nyní to bylo u příležitosti zvolení nového prezidenta.

Zdroje: