Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

S vánočními nákupy v Sasku to pro nás vypadá bledě

S vánočními nákupy v Sasku to pro nás vypadá bledě
Se zvládnutím epidemie pomáhá v Německu armáda | zdroj: Profimedia

Německá spolková země Sasko od úterý kvůli koronaviru výrazně omezuje malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Doposud byly vzájemné návštěvy možné bez karantény, pokud nepřesáhly 24 hodin, nyní to podle saského ministerstva zdravotnictví bude nejvýše 12 hodin. Mění se i povaha cest, výlety za nákupy již nebudou možné. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

"Opakovaně jsem dala jasně najevo, že kvůli vysokým číslům případů nákazy nahlížím na přeshraniční nákupní cesty velice kriticky," uvedla saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová, která již dříve požadovala malý přeshraniční styk omezit. "Vzhledem k vážné situaci jsme se rozhodli, že výlety za nákupy nebo tankováním již nebudou součástí karanténní výjimky," dodala.

Saské rozhodnutí vedle nákupů zapovídá cesty za kulturou, sportem, oslavami či volnočasovými aktivitami. Výjimku z karantény má přeshraniční dojíždění za prací a také cesty vysvětlené sociálními či lékařskými důvody.

"Saská strana tímto reaguje na nárůst počtu zájemců o předvánoční nákupy z rizikových oblastí," sdělil ČTK český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Dodal, že věří, že jde o dočasné opatření a že se saská vláda brzy vrátí k dosud platné podobě malého pohraničního styku.

Na sociálních sítích v posledních týdnech vyjádřila řada Sasů nespokojenost s návštěvami z České republiky, kterou Německo od konce září považuje za epidemicky rizikovou oblast. Omezení navíc začne platit v den, kdy je v Česku státní svátek, takže mnozí Češi nejen z pohraničí mohli volno využít k oblíbeným nákupům v Sasku.

Od 9. listopadu zrušilo pro české občany výjimku pro cestování s negativním testem na koronavirus i Bavorsko. Povinná je desetidenní karanténa, po pěti dnech ji bude možné ukončit negativním testem na onemocnění covid-19. Výjimka platí pro tranzit, mezinárodní dopravu, malý příhraniční styk, návštěvy nejbližší rodiny nebo střídavou péči o dítě. U pendlerů zůstávají stejné podmínky jako dosud, tedy pravidelné testování.

Zdroje: