Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rusové přecházejí na Ukrajině do útoku a postupují

Rusové přecházejí na Ukrajině do útoku a postupují
Dělostřelecká palba na východě Ukrajiny. | zdroj: Profimedia

Ruské jednotky vedou útočné operace na východě Ukrajiny dobývají tam území, informuje v sobotu Institut pro studium války ISW.  

Postup ruských oddílů je patrný podél linie Kupjansk-Svatov-Kreminna, poblíž Bachmutu, u Avdijivky, západně a jihozápadně od Doněcka, v pohraniční oblasti Doněcko-Záporožské oblasti a na západě Záporožské oblasti. Podařilo se jim postoupit u strategické Avdijivky.

Generální štáb ukrajinské armády píše, že Rusové za posledních 24 hodin na ukrajinské území v celkem 28 případech zaútočili raketami, skoro v 60 případech použili raketomety a provedli 27 leteckých úderů.

„V důsledku ruských teroristických útoků zemřeli a byli zraněni civilisté. Zničeny a poškozeny byly obytné domy a další občanská infrastruktura,“ cituje web listu Ukrajinská pravda z armádního sdělení. Letecké údery mířily na místa v Charkovské, Luhanské a Doněcké oblasti.

„Nepřítel se nevzdává snahy Avdijivku obklíčit. Naši vojáci se pevně brání, působí nepříteli výrazné ztráty. Obranné síly odrazily 35 útoků,“ popsal ráno situaci v oblasti ukrajinský generální štáb.

Zdroje:
ČTK, ISW