Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Rusové odmítli pomoct s dluhem Ukrajině, která chystá cvičení s NATO

Rusové odmítli pomoct s dluhem Ukrajině, která chystá cvičení s NATO
Rusové sice posílají na východ Ukrajiny humanitární pomoc, Kyjevu ale pomáhat nechtějí | zdroj: Profimedia

Rusko se odmítlo podílet na redukci ukrajinského dluhu a očekává od Ukrajinců v červnu další splátku. Rusko-ukrajinské vztahy zažívají těžké časy a jejich propad zřejmě jen prohloubí společná cvičení ukrajinské armády a NATO naplánované na září. 

"Ne, nebudeme se podílet na dluhové operaci," prohlásil náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak. Ještě letos v únoru přitom připouštěl, že by se Rusko mohlo zapojit do programu finanční pomoci Ukrajině.

Rusko je jedním z držitelů eurodluhopisů Kyjeva, v jeho rukou jsou dluhopisy za tři miliardy dolarů. Loni v červnu Ukrajina zaplatila 73,3 milionu dolarů, v prosinci dalších 75,5 milionu. Rusové nyní čekají další splátku, a to v červnu.

Ukrajina se potýká s těžkými ekonomickými problémy. Do roku 2019 musí ušetřit na splátkách vnějšího dluhu 15 miliard dolarů, což je podmínka Mezinárodního měnového fondu pro další finanční pomoc.

Ukrajinský vnější dluh se k letošnímu březnu vyhoupl o 8,3procenta (2,4 miliardy dolarů) na celkových 32,8 miliardy dolarů. Ukrajinská národní banka předpovídá, že do konce roku dosáhne celých 93 procent HDP.

Ukrajinské manévry s aliancí

Ukrajina se mezitím pokouší prohloubit spolupráci se západní koalicí. Ukrajinská armáda se už pomalu začíná připravovat na vojenská cvičení, která uspořádá společně s NATO letos v září.

"NATO a Ukrajina uspořádají v září společná polní cvičení pod záštitou Euroatlantického centra pro koordinaci při katastrofách ve městě Javorov u Lvova," uvádí se ve společném ukrajinsko-aliančním prohlášení.

Ukrajina se také nově dohodla s NATO na založení speciálního fondu pro boj s ruskou propagandou.

Zdroje:
Lenta.ru, Novaja Gazeta