Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu z roku 2001

Aktualizováno: Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu z roku 2001
Ruský premiér Michail Mišustin | zdroj: TASR / Profimedia

Rusko vypovídá mezivládní dohodu s Českem o zřízení generálního konzulátu České republiky v Jekatěrinburgu na Urale, oznámila ruská státní agentura TASS s odvoláním na příslušné nařízení ruské vlády, které bylo dnes zveřejněno na úředním serveru. Ruský premiér Michail Mišustin podle dokumentu nařídil ruskému ministerstvu zahraničí, aby o tomto rozhodnutí informovalo českou stranu. Praha ale zatím příslušnou nótu z Moskvy neobdržela, sdělil dnes ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Dohoda s Českem o konzulátu v Jekatěrinburgu byla uzavřena v roce 2001, připomněla ruská agentura TASS. Po ruském vpádu na Ukrajinu z loňského února ale Česko konzulát v Jekatěrinburgu uzavřelo. Přerušilo také činnost konzulátu v Petrohradu a Českého domu v Moskvě. Kromě toho rozhodlo o snížení počtu ruských diplomatů v České republice a odebralo Rusku souhlas s provozem konzulátů v Brně a Karlových Varech a konzulárního úřadu vedeného honorárním konzulárním úředníkem v Ostravě.

Právě vzhledem k odebrání souhlasu se zřízením ruských zastupitelských úřadů v Karlových Varech, Brně a Ostravě by zrušení dohody o českém konzulátu v Jekatěrinburgu českou diplomacii nepřekvapilo, uvedl také mluvčí Černínského paláce. Nótu o odebrání souhlasu se zřízením českého konzulátu v Petrohradu podle Drakea už ministerstvo obdrželo.

Fungování konzulátu na Urale ovlivnila i česko-ruská diplomatická roztržka a vzájemné vyhošťováním diplomatů na jaře 2021 po zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. 

Zdroje: