Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Rusko je zodpovědné za vraždu Litviněnka, rozhodl Evropský soud pro lidská práva

Rusko je zodpovědné za vraždu Litviněnka, rozhodl Evropský soud pro lidská práva
Fotografie vedle náhrobku Alexandra Litviněnka na hřbitově Highgate v severním Londýně | zdroj: Profimedia

Za smrt zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu roku 2006 je odpovědné Rusko. Rozhodl tak ve svém dnešním verdiktu Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

„Rusko je odpovědné za zavraždění Alexandra Litviněnka ve Spojeném království,“ uvedl štrasburský soud ve svém prohlášení k rozsudku.

Kritik prezidenta Vladimira Putina a bývalý agent ruské tajné služby FSB byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210. Litviněnko před svou smrtí obvinil z otravy Putina. Podle britského vyšetřování z roku 2016 je pravděpodobné, že Putin schválil operaci tajných služeb s cílem zavraždit bývalého ruského agenta. Rusko podíl na Litviněnkově smrti vždy odmítalo.

Litviněnko utekl šest let před svou otravou do Velké Británie. Otravu způsobilo vypití zeleného čaje v londýnském hotelu Millennium - čaj byl otrávený poloniem. Podle britských vyšetřovatelů čin provedl bývalý tělesný strážce Andrej Lugovoj, který pracoval pro sovětskou tajnou policii KGB, a ruský agent Dmitrij Kovtun. Operaci měla podle Britů řídit nejspíše FSB, která je hlavní nástupnickou tajnou službou po sovětské tajné policii KGB.

„Soud konkrétně shledal, že šlo o jasný případ, kdy pan Lugovoj a pan Kovtun při otravě pana Litviněnka jednali jako agenti ruského státu,“ prohlásil evropský soud. „Plánovaná a komplexní operace zahrnující obstarání vzácného smrtelného jedu, zajištění cesty dvojice a opakované přetrvávající pokusy podat jed naznačují, že cílem operace byl Litviněnko,“ stojí v prohlášení.

Litviněnko byl agentem v SSSR a následně i pro Rusko. Později ale kritizoval vedení země a také poměry v rozvědce. Politický azyl dostal ve Velké Británii v roce 2001. Přijal britské občanství a začal pracovat pro britskou tajnou službu MI6.

Kauza Litviněnko se znovu začala řešit v březnu 2018, poté, co bylo na bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru zaútočeno nervově paralytickou látkou v anglickém Salisbury.

Zdroje: