Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Litviněnko mohl omylem spáchat sebevraždu, tvrdí podezřelý z jeho vraždy

Litviněnko mohl omylem spáchat sebevraždu, tvrdí podezřelý z jeho vraždy
Tak zná Alexandra Litviněnka celý svět - na nemocničním lůžku těsně před smrtí | zdroj: Profimedia

Ruský agent Alexandr Litviněnko mohl zemřít omylem, třeba kvůli neopatrné manipulaci s poloniem, tvrdí podnikatel Dmitrij Kovtun podezřelý z podílu na vraždě bývalého spolupracovníka FSB. 

Litviněnko mohl podle Kotvuna dostávat dávky náhodně unikajícího polonia, aniž by si toho všiml, už několik dní před svou smrtí. Nebezpečnou látku mohl agent podle jeho slov nosit u sebe, takže množství polonia v jeho těle postupně rostlo, až dosáhlo smrtelné úrovně. Kde by k poloniu Litviněnko přišel, ale podnikatel neví.

Kotvun se s Litviněnkem sešel těsně před jeho smrtí. Schůzky se účastnil i poslanec Andrej Lugovoj, kterého Britové označují za agentova vraha.

"Jsem si jistý, že přišel do styku s poloniem, aniž by to věděl. Možná to byl únik a polonium se hromadilo v jeho těle postupně," říká Kovtun a dodává, že Litviněnko mohl dostávat dávky radioaktivní látky v různém množství opakovaně, což by odpovídalo dnem, kdy se mu dělalo špatně.

Manželka Litviněnka tvrdí, že se její muž těšil pevnému zdraví a nebýval nemocný. To, že se Litviněnkovi udělalo špatně v noci na 16. října, spojuje jeho žena Marina s Kovtunem a Lugovým, s nimiž se ten den Litviněnko setkal. "Přímo říká, že se to předtím nestalo, že to přišlo po schůzce 16. října. A to není pravda," oponuje Kovtun a dodává, že Litviněnko jim na schůzce řekl, že se den před tím zřejmě přiotrávil a dokonce u něj byla sanitka.

Vysvětlit dokáže i to, jak se stopy radioaktivní látky dostaly na různá místa v Londýně a dokonce i do letadla, kterým letěl s Lugovým. Podle Kovtuna se na něj a na jeho kolegu přenesly stopy plutonia přímo z Litviněnka.

"V noci z patnáctého na šestnáctého je mu špatně, zvrací, přivolává sanitku. Ráno se sešel s námi a mohu si představit, jak je celý od polonia. Potřásli jsme si s ním ruku, pak jsme všude za sebou nechávali stopy," tvrdí pohotově podnikatel.

Vrchní soud v Londýně přerušil slyšení v případu Litviněnko na červenec a Kovtun nevylučuje, že se projednávání osobně zúčastní. Chce prý očistit své jméno.

Litviněnko zemřel v prosinci 2006 v Londýně. Podle lékařů se otrávil poloniem 210. Kovtun i Lugovoj jakýkoli podíl na jeho smrti odmítají. Ruské úřady nicméně odmítly vyhovět žádosti Britů a vydat Lugového ke stíhání do Británie. Případ Litviněnka přispěl k dlouhodobé krizi rusko-britských vztahů. 

Zdroje:
Vlastní, Lenta.ru, Novaja Gazeta