Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zmatek v ruské propagandě: 'Turisté', kteří otrávili Skripala, agenti nebyli, v Praze však pátrali po novičoku

Zmatek v ruské propagandě: 'Turisté', kteří otrávili Skripala, agenti nebyli, v Praze však pátrali po novičoku
Reportáž ruské televize NTV | zdroj: Printscreen NTV

Ani propracovaná ruská dezinformační mašinérie nefunguje bez chyb. Potvrdilo se to na kauze dvou ruských agentů, údajně turistů, kteří v anglickém Salisbury otrávili jedem novičok Sergeje Skripala a jeho dceru, i na jejich české stopě, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

Ruská verze příběhu stojí na tvrzení, že v kauze novičok Kreml nijak nefiguruje a že dva muži, které britské úřady označily za útočníky, byli ve skutečnosti jen turisté.

Je to jen rusofobie 

Do kauzy už dříve Rusko zatáhlo i Českou republiku, když opakovaně tvrdilo, že jed novičok se vyráběl i na českém území. Ruská propaganda se v tom mohla opřít i o výroky českého prezidenta Miloše Zemana.

S tím, jak vycházejí najevo další informace, přestávají do sebe různé verze kremelských příběhů zapadat.

Skupina novinářů a "občanských vyšetřovatelů" ze sdružení Bellingcat našla důkazy, že údajní turisté Alexander Petrov a Ruslan Boširov jsou ve skutečnosti příslušníky ruských bezpečnostních složek.

Rusko reagovalo tezemi o tom, že Bellingcat nic nezjistil a slouží jen jako prodloužená ruka britských tajných služeb, že jde o ukázku rusofobie a že neexistují důkazy, že by oba muži, vlastními jmény Anatolij Čepiga a Alexej Miškin, byli agenti tajné služby GRU.

Zajímal je novičok 

Když však později Český rozhlas publikoval zprávu o tom, že oba muži Sergeje Skripala sledovali v roce 2014 i při jeho návštěvě České republiky, výklad byl náhle jiný.

Jak upozornil ve své zprávě bruselský tým pro boj s ruskou propagandou Stratcom Task Force, některá ruská média zveřejnila výklad, že oba muži se prý v Praze nestarali o Skripala, ale pátrali po informacích o jedu novičok, který se prý v Česku vyráběl.

Takové potenciální pátrání příliš nesplňuje představy o tom, jak svůj čas při návštěvě cizí země tráví obyčejní turisté.

Ruská NTV v reportáži zařadila i záběry prezidenta Miloše Zemana právě z tiskové konference o novičoku. Informace o tom, že by se v Česku novičok vyráběl, česká vláda už dříve dementovala.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: