Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Aktualizováno: Rusko a USA potvrdily konec smlouvy o likvidaci raket

Aktualizováno: Rusko a USA potvrdily konec smlouvy o likvidaci raket
Americký prezident záměr odstoupit od smlouvy oznámil už téměř před rokem. Moskva obvinění o porušení dohody odmítá. | zdroj: Profimedia

Rusko a Spojené státy oficiálně ukončily dohodu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF) z roku 1987. Ta značně omezovala jaderné arzenály obou zemí. Informaci přineslo ruské ministerstvo zahraničí, podle agentury Reuters odstoupení potvrdil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. 

Dohoda INF signatářům zakazovala výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Omezení zahrnovalo i odpalovací zařízení. 

Vypovězení smlouvy s půlroční lhůtou oznámili Američané letos v únoru, po obvinění že Moskva dohodu porušuje. Záměr oznámil americký prezident Donald Trump už v říjnu 2018. Spornou je konkrétně raketa Novator 9M729. Její dolet při ruských testech přesáhl 500 kilometrů, ovšem Rusové tvrdí, že střela má dolet 480 kilometrů. Moskva naopak z porušování smlouvy obviňuje Pentagon.

Trump čeká, co bude dál 

Ruský prezident Vladimir Putin v letošním únoru řekl, že na rozhodnutí Washingtonu Rusové odpoví stejně - od dohody odstoupí a zahájí vývoj nových raket. To se stalo poté, co v červenci ruský parlament rezoluci o odstoupení schválil a byla podepsána i Putinem.

Dle ruských expertů bude armáda pracovat na vývoji pozemní verze rakety s plochou dráhou letu Kalibr. Ta byla v souladu se smlouvou INF dosud jen na palubách ruských vojenských lodí. Vyvíjet se má i nová nadzvuková střela středního doletu, mluví se i o vývoji nadzvukových raket delšího doletu.

Ruské ministerstvo obrany již dříve oznámilo, že nové rakety jsou připraveny k nasazení v Evropě v případě, že tam USA rozmístí své střely. V pátek Moskva zopakovala závazek, že pokud rakety nerozmístí Američané, Rusko tak také neučiní. 

Pentagon dle Reuters hodlá v příštích týdnech testovat novou pozemní střelu s plochou dráhou letu. Na podzim je naplánována zkouška balistické rakety středního doletu. Oba typy zbraní mají mít konvenční hlavice, nikoliv jaderné. 

Mnozí státníci se obávají rostoucího napětí. Kriticky se k ukončení smlouvy vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. Donald Trump uvedl, že počká na vývoj situace. 

Po konci smlouvy INF mezi Ruskem a USA zůstává v platnosti jen jedna odzbrojovací dohoda - smlouva START, která se týká strategických, útočných zbraní. Vypršet má za dva roky, co se ohledně ní bude dít dál, je nejisté. 

Zdroje: