Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Rusko žádá Česko, aby vysvětlilo dodávky svých zbraní Ukrajině

Rusko žádá Česko, aby vysvětlilo dodávky svých zbraní Ukrajině
Raketomet RM-70 Vampire v akci. | zdroj: Profimedia

Rusko žádá, aby se český zástupce při OSN zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN, které se bude v sobotu věnovat ostřelování ruského Bělgorodu. Česko to odmítlo.

Česko by na zasedání mělo vysvětlit své dodávky zbraní na Ukrajinu, prohlásil zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrij Poljanskij. Zasedání rady Rusko svolalo na 21:00 SEČ.

České raketomety v akci

Rusko svolalo Radu po ostřelování Bělgorodu, ruského města u ukrajinských hranic, při kterém podle ruských zdrojů v sobotu zahynulo nejméně 14 lidí a přes 100 bylo zraněno.

Ukrajina podle Rusů na Bělgorod zaútočila dvěma raketami Olcha nesoucími kazetovou munici a také pomocí raketometů RM-70 Vampire české výroby. 

„Požádali jsme o zasedání Rady kvůli Bělgorodu. Vyzvali jsme také k účasti stálého zástupce Česka, aby vysvětlil dodávky munice ze své země, kvůli kterým umírají civilisté,“ píše Poljanskij na platformě Telegram.

‚Na ruský kobereček nepůjdeme‘

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora,“ napsal na sociální síti X šéf české diplomacie Jan Lipavský a poukázal na to, že Rusko na Ukrajině pokračuje ve válce, kterou rozpoutalo loni v únoru.

Ministr vnitra Vít Rakušan na stejné sociální síti napsal, že „drzost“ ruského prezidenta Vladimira Putina je „bez hranic“.

profimedia-0833277130 Hasiči likvidují požár auta, které se vzňalo při útoku na Bělgorod. | zdroj: Profimedia

Útok na Bělgorod následoval den poté, co Rusové podnikli nejrozsáhlejší vzdušný úder na Ukrajinu od začátku své invaze do sousední země v únoru loňského roku. Během vlny útoků napříč zemí přišlo o život nejméně 39 civilistů, více než 160 jich bylo zraněno. Útoky způsobily rozsáhlé škody mimo jiné i na infrastruktuře i civilních budovách.

Deník Kommersant s odvoláním na zdroj blízký ruskému Vyšetřovacímu výboru uvedl, že rakety vypálené v sobotu z vícenásobného raketometu v ukrajinské Charkovské oblasti zasáhly kluziště na centrálním Katedrálním náměstí, nákupní centrum, obytné budovy a automobil.

Ukrajinská zpravodajská agentura RBC-Ukrajina citovala zdroje, podle nichž ukrajinské síly zasáhly vojenské cíle v Bělgorodu v reakci na masivní ruské bombardování ukrajinských měst z pátku.

Ukrajinské jednotky podle těchto zdrojů útočily na vojenské cíle v Bělgorodské oblasti, výbuchy a požáry v Bělgorodu zavinila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

Zdroje: