Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Aktualizováno: Rozsáhlé ruské vzdušné údery ukazují strašlivou realitu na Ukrajině

Aktualizováno: Rozsáhlé ruské vzdušné údery ukazují strašlivou realitu na Ukrajině
Ruské útoky na Ukrajinu si vyžádaly nejméně 16 mrtývch | zdroj: Profimedia

Útoky ruských vojsk, které si dnes na Ukrajině vyžádaly tři desítky mrtvých a více než 100 zraněných, jsou ukázkou strašlivé reality, které tato země čelí. Uvedla to koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Ukrajině Denise Brownová. Na masivní bombardování reagovali také americký prezident Joe Biden nebo britský premiér Rishi Sunak, podle nichž je útok důkazem, že ruský prezident Vladimir Putin trvá na zničení nezávislé Ukrajiny.

„Pro ukrajinský lid je to další nepřijatelný příklad strašlivé reality, které čelí,“ uvedla na sociální síti X Brownová. Důrazně přitom odsoudila „vlnu nenávistných útoků na obydlené oblasti Ukrajiny“.

Kvůli novým ruským úderům se večer mimořádně na žádost Ukrajiny a jejích spojenců sešla Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters. Západní spojenci - včetně USA, Británie a Francie - v ní Rusko tvrdě kritizovali. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja tvrdil, že jeho země cílila jen na vojenské cíle. Za oběti podle něj může ukrajinská protivzdušná obrana.

Vystupňování vzdušných útoků předtím odsoudil i generální tajemník OSN António Guterres, uvedl jeho mluvčí Stéphane Dujarric.

Podle ukrajinských činitelů Rusové dnes na Ukrajinu vypustili 158 raket, střel a dronů, z nichž 114 se protivzdušné obraně podle náčelníka generálního štábu Valerije Zalužného podařilo sestřelit. Civilní oběti hlásilo několik regionů, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je nejméně 30 mrtvých a 150 zraněných.

Podle Bidena čelili Ukrajinci největšímu vzdušnému útoku od loňské ruské invaze. „Je to drsná připomínka pro svět, že po téměř dvou letech této ničivé války zůstává Putinův cíl stejný. Snaží se vymazat Ukrajinu a podrobit si její lid. Musí být zastaven,“ uvedl prezident v prohlášení. Zopakoval v něm výzvu, aby americký Kongres rychle uvolnil dodatečné prostředky na podporu Kyjeva včetně dodávek systémů protivzdušné obrany.

„Tyto rozsáhlé útoky na ukrajinská města ukazují, že Putin se nezastaví před ničím, aby dosáhl svého cíle vymýtit svobodu a demokracii. Nenecháme ho vyhrát,“ reagoval na vývoj Sunak. Vyzval také k podpoře Kyjeva tak dlouho, jak to bude nutné.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že Rusko „v noci na dnešek zahájilo jeden z největších útoků proti městům a obyvatelstvu“ od zahájení invaze na Ukrajinu. Úder odsoudil jako zbabělý a nevybíravý. „EU stojí na straně Ukrajiny, dokud to bude trvat,“ dodal na sociální síti X.

Francie co nejdůrazněji odsoudila „strategii teroru zaměřenou na zničení ukrajinské civilní infrastruktury“ v návaznosti na poslední vlnu masivních ruských úderů na Ukrajinu. Paříž „bude i nadále podporovat Ukrajinu a poskytovat jí nezbytnou pomoc, aby mohla v úzké koordinaci se svými partnery vykonávat svou legitimní obranu“, dodalo v tiskové zprávě francouzské ministerstvo zahraničí. 

Prezident Pavel po ruských útocích: Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování

Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování a především nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny, uvedl dnes večer na sociální síti X prezident Petr Pavel po dnešních ruských útocích, které si vyžádaly přes dvě desítky mrtvých a více než 100 zraněných. Také podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Česko musí vytrvat v podpoře bránící se Ukrajiny. Napsal to také na sociální síti X.

Rusko podle něj nesmí uspět se svou zvrácenou imperialistickou invazí. Na další podporu Západu Ukrajině apeloval také předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

„Dnešní masivní ruské útoky na Ukrajinu si bohužel vyžádaly další nevinné oběti. Nesmíme se stát otupělí vůči nelidskému chování. A především nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ poznamenal Pavel.

„Další ruský barbarský útok na Ukrajinu, další důkaz toho, že musíme v podpoře bránící se Ukrajiny vytrvat. Nesmíme dovolit, aby Rusko uspělo se svou zvrácenou imperialistickou invazí,“ uvedl šéf české diplomacie Lipavský.

Ministerstvo zahraničí posléze na síti X uvedlo, že nejde o válku „kdesi daleko“, ale v Evropě. „Rusko se nezdráhá napadat bezbranné obyvatelstvo, mezi poničenými objekty jsou i školy a dětská školka. Česko pevně stojí za Ukrajinou a podpoří potrestání válečných zločinců,“ uvedl úřad.

„Největší letecký útok na Ukrajinu za několik měsíců. Ruští teroristé vraždí, ničí porodnice a útočí záměrně na nákupní centra. Ti, co tvrdí, že se tam jezdí na dovolenou, tam mohou směle odjet. Jedinou odpovědí Západu musí být dodání všeho, co Ukrajina potřebuje. Bez otálení,“ napsal Ženíšek.

Šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) také odsoudil ruské vzdušné útoky proti Ukrajině. „Masivní útoky zasáhly porodnice, školy, nákupní centra i obytné domy. Pokud ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ‘všechny určené objekty byly zasaženy’, pak jde o důkaz toho, jak zrůdný režim máme před sebou,“ napsal.

Lídři zemí Evropské unie se na nedávném summitu neshodli na podobě revize dlouhodobého unijního rozpočtu na léta 2021 až 2027, která by zohlednila potřebu dlouhodobé podpory Ukrajiny bránící se ruské agresi a další aktuální potřeby. Maďarsko věc blokuje, uskuteční se mimořádný summit 1. února. Lipavský v rozhovoru ČTK minulý týden řekl, že věří v to, že se nalezne shoda.

Zelenskyj navštívil vojáky v Avdijivce, čelící ruským útokům

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil vojáky ve východoukrajinském městě Avdijivka, kde se odehrávají jedny z nejtěžších bojů s ruskými silami od jejich vpádu na Ukrajinu před téměř dvěma lety.

profimedia-0833113651 Volodymyr Zelenskyj navštívil Avdijivku | zdroj: Profimedia

„Avdijivka. Navštívil jsem pozice 110. samostatné mechanizované brigády na jednom z nejobtížnějších úseků fronty, abych vojákům osobně poděkoval,“ napsal Zelenskyj. Na sociální síti Telegram současně zveřejnil video, zachycující jej před tabulí s označením města Avdijivka, ozdobeném ukrajinskou vlajkou, a také při vyznamenávání vojáků. „Děkuji všem, kteří jsou v první linii, za jejich službu, za tento rok, který země vydržela díky takovým vojákům, kteří naši zemi navzdory všemu brání,“ zdůraznil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident navštívil frontovou linii opakovaně, a to i místa nejzuřivějších bitev. Ukrajinská média podotýkají, že ruský prezident Vladimir Putin, na jehož rozkaz ruská vojska před 674 dny rozpoutala nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války, při svých vzácných návštěvách ruských velitelství zůstal vzdálen desítky kilometrů od frontové linie.

Do polského vzdušného prostoru vletěl od hranic s Ukrajinou neznámý objekt

Do polského vzdušného prostoru vletěl dnes ráno ze strany od hranice s Ukrajinou neidentifikovaný objekt. Zaregistrovaly ho radary protivzdušné obrany, jeho signál následně zmizel. Na platformě X to oznámilo operační velitelství polských ozbrojených sil.

Polské servery Onet a TVN 24 v této souvislosti připomínají dnešní masivní ruský vzdušný úder na Ukrajinu, který zasáhl také Lvovskou oblast při hranicích s Polskem, které je mimo jiné členem NATO. Polsko nicméně zatím nehlásí žádný dopad střely na své území.

„Operační velitel ozbrojených sil v souladu s platnými postupy mobilizoval dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici,“ uvedlo polské operační velitelství. Další informace neposkytlo. Polská stanice TV Republika nicméně uvedla, že pátrání po objektu se odehrává kolem města Hrubieszów u hranic s Ukrajinou, rádio RMF FM informuje o pátrání v okolí obce Zamość.

Loni v polovině listopadu zabila exploze ve vsi Przewodów u hranic s Ukrajinou dva lidi, poznamenal v této souvislosti server TVN 24. Také tehdy Rusko před tím proti Ukrajině zahájilo masivní vzdušný útok a na polské území dopadla podle polských odborníků střela S-300 využívaná protileteckou obranou, která byla odpálená z ukrajinského území.

Incident tehdy vyvolal obavy, že ruská válka na Ukrajině by se mohla vyhrotit do širšího konfliktu, pokud by šlo o ruský útok na území členského státu NATO. Nicméně Varšava i Severoatlantická aliance daly vzápětí najevo, že se zřejmě jednalo o ukrajinskou střelu, kterou se bránící se země snažila sestřelit ruskou útočící raketu.

Po tragédii v Przewodówě střežily region až do letošního listopadu německé systémy protivzdušné obrany Patriot, podotkl server Onet.

Zdroje: