Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Rodičovská vzroste od ledna o 50 000 korun: Novelu podepsal prezident Pavel

Rodičovská vzroste od ledna o 50 000 korun: Novelu podepsal prezident Pavel
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Rodičovský příspěvek se zvýší od ledna o 50 000 korun na 350 000 korun. Růst se bude týkat pouze rodičů dětí narozených od začátku příštího roku a hraniční doba výplaty dávky se zkrátí o jeden rok na tři roky. Změny přinese vládní novela, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. Předloha má také mimo jiné zjednodušit komunikaci s úřady práce.

Zvýšení příspěvku odpovídá podle důvodové zprávy polovině inflace zaznamenané od posledního růstu dávky v lednu 2020 do letošního března, tedy o 16,5 procenta. V případě narození dvojčat a vícerčat budou rodiče od ledna pobírat podle schváleného návrhu 525 000 korun. Dopady na státní rozpočet budou činit příští rok podle zdůvodnění zhruba 400 milionů korun. O rok později to bude 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně čtyři miliardy korun a v dalších letech 5,5 miliardy korun.

Sněmovní opoziční hnutí neuspěla s návrhy na vyšší růst rodičovské, a to o 60 000 korun až o 100 000 korun. Neprosadila například ani úpravy, kterými by dávka v určitém poměru vzrostla i rodinám s malými dětmi narozenými před lednem příštího roku.

Předloha má v dalších částech zjednodušit komunikaci s úřady práce. Žadatelé o příspěvek na bydlení i jeho příjemci nebudou muset dokládat své náklady na energie. Úředníci si je zjistí sami od dodavatelů. Zpřesnění čeká pravidla pro dokládání nároku na příspěvek dvakrát ročně a počítá se s urychlením vyřizování. Změny mají snížit administrativu a ulevit přetíženým úřadům práce. Nově lidé nebudou muset kvůli dávkám dodávat úřadu ani potvrzení od školy o nezaopatřenosti dětí. Údaje získá z registru zdravotního pojištění. Autoři předlohy ale zdůraznili, že lidé dál budou moci dodávat vše i papírově.

I pro příští rok se podle sněmovních úprav novely prodlouží možnost vyplácení příspěvku na bydlení také žadatelům, kteří trvale pobývají v rekreačních budovách. V případě dávek v hmotné nouzi má předloha umožnit lepší zjišťování majetku žadatele tím, že banky a další peněžní ústavy budou úřadům poskytovat údaje o jeho účtech. S menšími změnami se prodlouží také nynější podpora ukrajinských uprchlíků. O rok, do konce roku 2024, se prodlouží také období, v němž mohou nejmenším dětem poskytovat pobytové služby zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Zákon založí rovněž možnost spolupráce úřadu práce s držitelem poštovní licence, aktuálně tedy s Českou poštou.

Zdroje: