Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Komentář: Rodičovská podle říkanky 'Vařila myšička kašičku'

Komentář: Rodičovská podle říkanky 'Vařila myšička kašičku'
Jana Maláčová a Andrej Babiš. Nikdo vám nemůže dát tolik, kolik ti dva slíbí | zdroj: Profimedia

Ve vládním bankomatu docházejí peníze. Koalice se s tím nedokáže vypořádat a zmatkuje. Jak jinak si vysvětlit její zpackanou úpravu rodičovského příspěvku?

Chystaná rodinná politika vlády může leckomu připomínat účtenkovou loterii. Rodiče, kterým se narodí dítě po půlnoci prvního ledna 2020, vyhrávají 80 000 korun. Dostanou rodičovský příspěvek ve výši 300 000. Ostatní budou mít jako dosud 'jen' 220 000.

Má to také k blízko k říkance o myšičce, která vařila kašičku.

zdroj: YouTube

Fakt, že si šťastnější část rodičů polepší zvěstovala hlásná trouba úspěchů sociální demokracie Jana Maláčová na svém facebookovém profilu jako 'skvělou zprávu'. Jenže v listopadu slíbila, že na 80 000 navíc dosáhnou všechny rodiny s dětmi do čtyř let. 

Odpověď byla nasnadě: Tsunami rozhořčených reakcí. Proč ne my?! Proč ne já?! A průrazný argument, že mateřská se nezvyšovala už tucet let.

Ministryně práce a 'socialistických' věcí tak usedla ke kompu a vyhlásila boj za vyšší rodičovskou pro všechny, kterým ji ČSSD slíbila – boj o osm miliard.

(Nasnadě je otázka, proč rodičovskou zvyšovat všem. Proč má stát z daní dotovat také děti, jejichž rodiče se bez příspěvku obejdou? Jim vlastně vláda peníze z jedné kapsy vezme v daních a do druhé jako státní příspěvek vloží? Zkuste si na to odpovědět sami.)

Těch slibů! Kde na ně vzít?

Boj za vyšší rodičovskou však nebude poslední boj za sliby, které jsou součástí vládního prohlášení. Před vládou je ještě kupa nesplněných slibů. Žádný z nich přitom nebude zadarmo, ba ani za pakatel.

  profimedia-0158790364preggo Tahle žena je už těhotná, osmdesátitisícový bonus tak nevyhraje | zdroj: Profimedia

Koalice na ně bude potřebovat desítky miliard. Takže se nedivte, že panikaří.

Sociální demokraté s anoisty a lidovci v časech nejvyššího růstu rozhazovali peníze plnými hrstmi a na všechny strany. Sypali je z rozpočtu tak, jak Servác z Werichových Tří veteránů vyklepával zlaťáky z magického a bezedného měšce. Jenže takový měšec vláda nikdy neměla. Měla jen rezervy na špatné časy a ty vyluxovala už za časů dobrých.

V lednu pak kabinet zjistil to, před čím ho už loni varovala rozpočtová rada: Ekonomika zpomaluje, rozpočtové příjmy se proto tenčí. K tomu, aby rozpočet na rok 2020 dostala aspoň na plánovaný schodek 40 miliard korun bude vládě chybět 49,3 miliardy. A to v optimistické variantě bez brexitu bez dohody a bez vysokých amerických cel na evropská (německá) auta. Proto se hledají nové (daňové) příjmy i úspory.

Samosebou se také osekávají sliby. Odnesl to zmíněný rodičovský příspěvek. Andrej Babiš také odpískal obědy pro všechny školáky zdarma za státní peníze, byť až donedávna tenhle plán označoval za 'skvělý'.

Dalším sociálním výdobytkem má být 'zálohované výživné', kdy za neplatícího rodiče vyrovná alimenty státní rozpočet (daňoví poplatníci).  Mnohonásobně větším zářezem do rozpočtu však budou důchody, které se mají příští rok v průměru zvýšit o 900 korun měsíčně.

Kromě toho koaliční partneři slíbili konec superhrubé mzdy a návrat ke mzdě hrubé. S tímto slibem v koaliční smlouvě spojili nižší daň z příjmu, tedy menší příjem pro rozpočet. Šéfka financí Alena Schillerová ho chtěla vylepšit, a tak navrhla, aby zdravotní pojištění platili pouze zaměstnavatelé, zaměstnanci a živnostníci, nikoli stát. 

Narazila. Není divu. Její nápad byl srovnatelný s popsaným způsobem zvyšováním rodičovské.

No a k tomu všemu si ještě můžete připočíst 'spravedlivé' důchody. Spravedlivé pro ženy. Ani ty nebudou zadarmo.

Socialistický kolotoč

Právě 'spravedlivé' důchody nás dovedou zpět k rodičovským příspěvkům. Jsou to spojité nádoby.

Vyšší rodičovský příspěvek udrží na rodičovské delší dobu větší počet rodičů, vesměs matek. Rychle vyčerpat příspěvek totiž může jen rodič s vysokými příjmy.

Mnohé ženy potom na dlouhý výpadek z práce doplatí. Matky po návratu z rodičovské patří ke skupinám nejvíc ohroženým nezaměstnaností. Na trhu práce se po letech strávených doma těžko uplatňují.

Berou nízké mzdy. Stát jim tedy důchod bude dotovat z daní – na MDŽ navrhla ministryně Maláčová 'koeficient z pohlaví', anebo vyměřovací základ fiktivního výdělku bez platby pojistného za dobu péče o dítě.

Kruh se tedy uzavře. Vznikne socialistický kolotoč vládních výdajů poháněný zvyšujícími se daněmi.

Na semaforu už svítí oranžová. Takže nastupovat?

Zdroje:
Vlastní