Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Smršť náletů na Ukrajinu. Záporožská jaderná elektrárna je bez proudu

Smršť náletů na Ukrajinu. Záporožská jaderná elektrárna je bez proudu
Hasič v Charkově prohlíží trosky po ruském náletu. | zdroj: Profimedia

Ukrajinská města a energetická infrastruktura se v noci na čtvrtek staly terčem nové vlny ruských vzdušných útoků, první po zhruba třech týdnech.

Sirény se rozezněly napříč celou Ukrajinou, v mnoha městech včetně Kyjeva se ozývaly výbuchy, gubernátoři z regionů hlásí mrtvé. Ruskem okupovaná Záporožská jaderná elektrárna na Ukrajině je po útocích bez proudu, píše na telegramu ukrajinská společnost Enerhoatom.

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že sestřelila 34 z celkem 81 vypálených raket.

Gubernátor Lvovské oblasti Maksym Kozyckyj na svém telegramovém účtu oznámil, že jedna z raket ve Lvově, jen několik desítek kilometrů od slovenských hranic, zasáhla čtvrť s obytnými domy. Zahynuli čtyři lidé.

„Tři budovy zničil požár. Záchranáři prohledávají trosky a pátrají po dalších možných obětech,“ píše Kozyckyj.

Cílem energetika

Zásahy energetické infrastruktury i měst ohlásili místní zástupci také v Dněpropetrovské a Oděské oblasti, v Charkově i Kyjevě.

„Nepřítel provedl asi 15 úderů na město a oblast. Zasažen byl soukromý obytný dům. Informace o obětech a rozsahu škod se upřesňují,“ informuje na telegramu charkovský gubernátor Oleh Syněhubov.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že jedna z explozí se ozvala v Holosijivské čtvrti na jihozápadě Kyjeva. Další výbuch z metropole zazněl krátce po 6:00 SEČ. Kličko poté oznámil, že zásah postihl Svjatošynskou čtvrť na západním okraji města.

„Na dvoře jedné obytné budovy hoří auta. Letecký poplach trvá. Zůstaňte v úkrytech," píše na telegramu starosta, podle kterého jsou na místě dva zranění, o které se starají zdravotníci.

„V důsledku ostřelování bylo poškozeno poslední vedení, které napájelo Záporožskou jadernou elektrárnu. Zařízení nyní napájí dieselové generátory. Rusové staví svět na pokraj jaderné katastrofy,“ cituje společnost Enerhoatom ukrajinského ministra energetiky Hermana Haluščenka.

Rusko se Záporožské jaderné elektrárny zmocnilo začátkem loňského března.

Zdroje: