Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Řecku budou vládnout konzervativci. Premiér Mitsotakis je dovedl k volebnímu vítězství

Řecku budou vládnout konzervativci. Premiér Mitsotakis je dovedl k volebnímu vítězství
Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis v aténském sídle strany Nová demokracie. | zdroj: Profimedia

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis svou stranu Nová demokracie prohlásil za vítěze dnešních parlamentních voleb. Řekl, že má silný mandát k sestavení nové vlády.

Podle dosud neúplných výsledků konzervativní Nová demokracie získala náskok 20 procentních bodů před levicovou opoziční stranou SYRIZA expremiéra Alexise Tsiprase, avšak zřejmě nebude mít dostatek hlasů k sestavení jednobarevné vlády.

Takovou šanci by ovšem s ohledem na řeckou volební matematiku mohl mít Mitsotakis po druhém kole.

„Výsledky jsou rozhodující. Ukazují, že Nová demokracie má souhlas lidu vládnout silně a samostatně,“ řekl v neděli premiér. Řecko podle něj potřebuje silnou vládu, která bude provádět reformy.

Po sečtení 80 procent hlasů měla ND 40.8 procenta, SYRIZA 20,1 procenta a sociálnědemokratická strana PASOK 11,7 procenta. Tsipras, jehož strana si vedla hůře, než předpovídaly průzkumy, Mitsotakisovi již gratuloval.

Navzdory velkému úspěchu vládní strany je podle zpravodajského webu BBC možné, že Nová demokracie dá hned přednost druhému kolu před koaličním vyjednáváním.

Před čtyřmi lety necelých 40 procent hlasů stačilo Nové demokracii k zisku 158 poslaneckých křesel ve 300členném řeckém parlamentu, a to díky bonusovým mandátům.

Na ty je ovšem nyní nárok až ve druhém kole. Web eKathimerini s odvoláním na zdroje z Nové demokracie píše, že by se druhé kolo voleb mohlo uskutečnit 25. června.

Zdroje: