Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Rakovina mu zničila tvář, pomohla speciální protéza

Rakovina mu zničila tvář, pomohla speciální protéza
Protéza muži postiženému rakovinou zlepšila život | zdroj: Profimedia

Brit Graeme Heward zažil hrozné roky. Onemocněl rakovinou, která mu sebrala velkou část obličeje. A musel absolvovat desítky chirurgických zákroků. 

Hewarda, kterému je osmapadesát let, před devíti lety zhruba půl roku trápila drobnost - slzící oko. Později cítil i jistý tlak, věřil však, že to není nic vážného.

Ze zdánlivě banální nepříjemnosti se však vyklubala hrozivá rakovina obličeje. Agresivní tumor mu postupně prorostl kus pravé části tváře.

Lékaři nakonec muži museli odebrat pravé oko a kus nosu, aby zabránili nejhoršímu. Od doby, kdy si vyslechl diagnózu, absolvoval na tři desítky operací, které měly kromě odstranění nádoru zajistit například i to, aby se mu lépe dýchalo. Muž byl v podstatě znetvořen, zůstala mu díra v obličeji.

Kromě těžkých zdravotních potíží se Heward musel vyrovnat i s pohledy kolemjdoucích. Nakonec mu ale původní vzhled alespoň částečně nahradila speciální obličejová protéza.

Ta překrývá nejhůře postiženou část tváře a její součástí je i falešné oko. Protéza Hewardovi navíc pomáhá s dýcháním a také se díky ní lépe vyspí.

I přes příšerné roky, které má za sebou, nicméně Heward plánuje sportovní akci pro dobrou věc. Hodlá absolvovat stovky kilometrů dlouhou cestu na kole z velšského Swansea do Iverness ve Skotsku, aby podpořil centrum pomáhající pacientům, kteří trpí rakovinou. Tímto činem chce centru přispět částkou padesát tisíc liber (půldruhého milionu korun).

Zdroje:
Profimedia, The Sun