Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Aktualizováno: Trump dorazil do Velké Británie, setkal se s královnou

Aktualizováno: Trump dorazil do Velké Británie, setkal se s královnou
Trump dnes zahájil návštěvu Velké Británie | zdroj: Wikipedia.org

Americký prezident Donald Trump v pondělí zahájil čtyřdenní návštěvu Velké Británie. S manželkou Melanií doletěli k Buckinghamskému paláci vrtulníkem. Posléze se setkali s královnou Alžbětou II. Co mají dále na programu?

Královská rodina uvítala manžele Trumpovy s vojenskými poctami. Královská garda vypálila salvy v parku u Buckinghamského paláce i v Toweru. Následovala návštěva výstavy obrazů z královských sbírek týkajících se Spojených států. Odpoledne si prezident s manželkou prohlédli Westminsterské opatství a položili květiny u hrobu neznámého vojína.

Dále byl na programu čaj s princem Charlesem a jeho chotí Camillou. Zlatým hřebem pondělního programu byl večerní banket v Buckinghamsekém paláci za účasti královské rodiny a vrcholných politiků.

Někteří, například šéf labouristů Jeremy Corbyn, který Trumpa kritizuje za rasistickou rétoriku, se banketu nezúčastnili. Z podobných důvodů odmítl účast i šéf liberálních demokratů Vince Cable. 

Nepřišla ani manželka prince Harryho Meghan, která je pouhých pár týdnů po porodu. 

Banketu se nezúčastnil, a to bez udání důvodu, ani šéf britské Dolní komory, konzervativní politik John Bercow. Britská média píší, že Bercow patrně odepře Trumpovi i tradiční poctu - pronést projev v parlamentu. 

Snídaně s Mayovou 

V úterý se Trump zúčastní pracovní snídaně s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Je možné, že se setká i s exministrem zahraničí a bývalým londýnským starostou Borisem Johnsonem. 

Ve středu Trump absolvuje také svou první oficiální návštěvu Irska a jednání s tamním premiérem Leem Vaadkarem.

Čtyřdenní návštěvu Trump zakončí na oslavách 75. výročí "dne D" v Porthsmouthu, odkud v červnu 1944 vyplula velká část spojeneckých sil k Normandii. 

Během Trumpovy návštěvy jsou očekávány protesty v londýnských ulicích. Největší se patrně odehrají v úterý.

Trump dle listu Financial Times patrně i zahrozí omezením sdílení zpráv tajných služeb, pokud Britové umožní zajistit Huawei část britské sítě 5G.

Zdroje: